EPILOG SLUČAJA

Mihanović se izvukao, mentorici slijedi stegovni postupak: ‘Njegov doktorat pridonosi znanosti, ali treba ga doraditi‘

U disertaciji je bio i čitav niz potpuno pogrešno prevedenih citata, koji su napisani kao da su prevođeni u Google prevoditelju

Vice Mihanović

 Duje Klaric/CROPIX

Doktorska disertacija Vice Mihanovića, poraženog HDZ-ovog kandidata u utrci za gradonačelnika Splita, morat će ići na značajnu doradu. Objavio je to tportal, a nakon što je u ponedjeljak na zatvorenoj sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera članovima Senata predstavljen nalaz Povjerenstva o znanstvenoj procjeni doktorske disertacije dr. sc. Vice Mihanovića koju je obavio na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Povjerenstvo je zaključilo kako je doktorat korektan, ali da ga se treba značajno doraditi. Podsjetimo, riječ je o disertaciji na temu "Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja", oko koje se proljetos podigla velika prašina kad je objavljeno da se sumnja kako je riječ o plagijatu. U disertaciji je bio i čitav niz potpuno pogrešno prevedenih citata, koji su napisani kao da su prevođeni u Google prevoditelju.

Međutim, Povjerenstvo je u svojoj analizi, kako prenosi tportal, utvrdilo da je Mihanovićeva disertacija "konceptom, izvedbom i rezultatima istraživanja dokazala postavljene znanstvene hipoteze i ostvarila postavljene ciljeve istraživanja. Stoga navedena znanstvena disertacija ima znanstveni doprinos u znanstvenom području društvenih znanosti, znanstvenom polju ekonomije". No, istovremeno su utvrdili i neke nedostatke i propuste, ali koji po njihovu mišljenju ne dovode u pitanje disretaciju u cjelini.

"Nedostaci i propusti kod organizacije i uređivanja teksta (oznake za reference, fraze koje su nespretno prevedene ili citirane na krivom mjestu te propusti kod lektoriranja teksta), navedeni u Izvješću Povjerenstva, ne dovode u pitanje doktorsku disertaciju kao cjelinu niti znanstveni doprinos doktorske disertacije, ali se isti moraju otkloniti na način da Ekonomski fakultet u Osijeku otisne poseban dokument koji će sadržavati lekturu, redakturu i korekciju pojedinih dijelova teksta i umetne u doktorsku disertaciju Mihanovića kao sastavni dio.

Utvrđuje se da nema elemenata za postupanje u skladu s člankom 82. stavkom 3. i 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju niti članka 213. Statuta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku odnosno člankom 41. Pravilnika o poslijediplomskim studijima na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, jer akademski stupanj doktora znanosti nije stečen u suprotnosti s navedenim zakonskim i statutarnim odredbama", navodi Senat Sveučilišta u Osijeku, čiju odluku potpisuje rektor Vlado Guberac, a prenosi tportal.

Mihanović će, dakle, proći bez težih posljedica, ali netko je ipak morao odgovarati za sve utvrđene nedostatke i propuste. Bit će to njegova mentorica, prof. dr. sc. Ivana Barković Bojanić, protiv koje će njezin matični fakultet morati pokrenuti stegovni postupak. Ostali članovi povjerenstva pred kojim je Mihanović doktorirao mogu uživati u svojoj mirovini, jer ih je umirovljenje spasilo stegovnog postupka.

Dekan EFOS-a, prof. dr. sc. Boris Crnković, potvrdio nam je da je su na Senatu predstavljeni rezultati nalaza, a sad čeka da mu taj nalaz i odluka Senata i službeno dođu na fakultet. Nakon toga će odlučiti o daljnjim koracima, koje zasad nije želio prejudicirati, ali za očekivati je da će protiv kolegice Barković Bojanić morati pokrenuti stegovni postupak.

Inače, zbog brojnih prigovora na doktorske disertacije realizirane na EFOS-u promijenjeno je vodstvo doktorskog studija, a pokrenute su i izmjene procedure prijava i ocjene disertacija. Radi se i na izmjeni sadržaja doktorskog studija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:15