SVE JE VEĆ DOGOVORENO?

MIJENJA SE ZAKON KAKO BI I PETROV IMAO KONTROLU NAD TAJNIM SLUŽBAMA? Zajedno s Karamarkom, sjedit će u VNS-u

Ulaskom Petrova u VNS omjer snaga između Mosta i HDZ-a bit će izjednačen, 3:3
 Nikša Stipaničev/CROPIX

ZAGREB - Ne radi se o tome, kako je rekao jedan od čelnika Mosta, da bi Most odstupio od svog stava o smjeni šefa tajne službe, već o sprječavanju neugodne situacije u kojoj bi se mogao naći Lozančić ako bi ga se izložilo javnoj paljbi i optužbama od kojih se zbog obaveze čuvanja državne tajne ne smije javno braniti.

- Most je principijelan u stavu da se ljude ne može micati pod optužbom da su povrijedili zakon a da se pritom ničim ne argumentira kako su to učinili niti su provedeni postupci kojima bi se utvrdile nezakonitosti - rekao je izvor iz Mosta i napomenuo da isti stav ima i premijer Tihomir Orešković, te da on sigurno neće supotpisati odluku o razrješenju s formulacijom koju mu je poslala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Naš sugovornik smatra da će predsjednica i premijer pronaći izlaznu strategiju, odnosno način na koji će se s Lozančića maknuti optužba da je radio nezakonito a da pritom ne ugroze odnose između Vlade i Ureda predsjendice.

Uplitanjem u smjenu šefa tajne službe, i to tako da je otišao kod Lozančića na razgovor, čelnik Mosta Božo Petrov zapravo je počeo konzumirati ovlasti koje mu tek trebaju formalno pripasti.

Naime, prilikom dogovora o podjeli resora između Mosta i Domoljubne koalicije postignut je i sporazum da će se promijeniti Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Ključna zakonska promjena trebala bi biti u odredbi da će Vlada odrediti da umjesto jednog ima dva člana zadužena za nacionalnu sigurnost. To znači da bi uz Tomislava Karamarka i Božo Petrov trebao postati član Vlade zadužen za naiconalnu sigurnost, što ga automatski delegira u Vijeće za nacionalnu sigurnost koje tajnim službama daje smjer za njihov rad. Vijećem predsjedaju i sazivaju ga predsjednica Republike i premijer, a čine ga članovi Vlade zaduženi za nacionalnu sigurnost, te ministri obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova, pravosuđa, savjetnik predsjednice za nacionalnu sigurnost, načlenik GS OS-a, ravnatelj SOA-e, ravnatelj VSOA-e te predstojnik Ureda VNS-a. Ulaskom Petrova u VNS omjer snaga između Mosta i HDZ-a u tijelu koje upravlja obavještajnim aparatom bit će izjednačen, 3:3.

Podjela ovlasti prenijet će se i na drugo, po funkciji operativnije tijelo - Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. U nadležnosti Savjeta je provođenje smjernica predsjednice i premijera za rad tajnih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:25