TAKO JE TO U GROŽNJANU

MIJENJALI STATUT DA BI ZAPOSLILI NAČELNIKA Ima samo jedan zadatak i plaću od čak 240.000 kuna

IDS-ovci su odlučili da ravnatelj Kulturnog centra u Grožnjanu po novome može imati samo SSS, što je Duniševa sprema

Imenovanje ravnatelja Polivalentnog kulturnog centra u Grožnjanu, istarskoj općini koja je čak i na međunarodnoj razini postala poznata po ljetnom jazz festivalu, smrdi na bezočan primjer političkog uhljebljivanja, upozorio je čitatelj iz Grožnjana.

Tehnički problemi

Zašto se Općina, umjesto izravnog financiranja festivala s oko 350 tisuća kuna godišnje, odlučila zaposliti ravnatelja čiji je jedini zadatak tražiti sponzore za festival, a njegova će plaća porezne obveznike koštati oko 240 tisuća kuna godišnje? Po svemu sudeći, jedini je razlog osmišljavanje sinekure za bivšeg načelnika općine, IDS-ova veterana Rina Duniša.

Do prošlih lokalnih izbora Rino Duniš bio je jedan od najdugovječnijih IDS-ovih načelnika s pet uzastopnih mandata. Riječ je o čovjeku vrlo bliskom predsjedniku IDS-a Ivanu Jakovčiću kojemu je 90-ih, bez natječaja i za smiješno malo novca, prodao selo Sveti Juraj.

Duniš je na dužnost ravnatelja trebao stupiti 26. studenoga 2013., s plaćom od 20-ak tisuća kuna bruto.

Međutim, tada je iskrsnuo problem tehničke naravi. Duniš, po zanimanju suradnik u nastavi, ima samo srednju stručnu spremu, što znači da po starome Statutu PKCG-a nije mogao biti ravnatelj pa su ga privremeno proglasili voditeljem projekta. U potrazi za trajnijim rješenjem, grožnjanski IDS-ovci odlučili su promijeniti Statut i prilagoditi ga Duniševom obrazovanju.

Rezultati nisu poznati

Novi Statut je izglasan i osnovana je komisija za provedbu javnog natječaja koji je raspisan 27. prosinca 2013. godine.

U tekstu natječaja piše da ravnateljem može biti imenovana osoba koja ima visoku stručnu spremu, pet godina radnog staža i poznaje talijanski jezik, ali uz iznimku da to može biti i osoba koja zadovoljava sve navedene uvjete osim uvjeta stručne spreme, ako je riječ o priznatom stručnjaku na području kulture s najmanje deset godina radnog staža. Rino Duniš u tome ne vidi ništa sporno.

- Nakon što sam prestao biti načelnik, ostao sam bez posla pa sam se javio na natječaj. Sve je napravljeno prema zakonu i nitko mi nije pogodovao. Imam iskustva u organizaciji kulturnih događaja i, ako pobijedim na natječaju, mislim da ću taj posao dobro raditi - kaže Duniš.

Rezultati natječaja još nisu poznati, kao ni koliko se kandidata javilo za ravnateljsku funkciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:54