DOGOVOR VUČIĆA I PLENKOVIĆA

MIJENJAT ĆE SE SRPSKI ZAKON O RATNIM ZLOČINIMA Problem zakona koji Srbiji daje pravo suditi zločincima iz svih država riješit će se sporazumom?

 Boris Kovacev / CROPIX

Među konkretnim pitanjima otvorenima na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a realno je da se riješe, procesuiranje je ratnih zločina, s naglaskom na probleme srpskog zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine. Po tome zakonu, Srbija si je dala za pravo suditi svaki zločin, bez obzira na to tko su počinitelji i na čijem je teritoriju počinjen.

“Vezano za pitanje procesuiranja ratnih zločina, dogovoreno je da na razini resornih ministarstava započnu razgovori oko sklapanja bilateralnog Ugovora o kaznenom progonu i kažnjavanju ratnih zločina”, navodi se u priopćenju Vlade objavljenom nakon sastanka s Vučićem.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da će njegovo ministarstvo odmah početi s pripremama sastanka s ministricom pravde Republike Srbije Nelom Kuburović kako bi se dogovor konkretizirao, a ugovor što prije pripremio. Bošnjaković je podsjetio da je bilo političkih dogovora na tome tragu te da je 2012. godine hrvatsko Ministarstvo pravosuđa poslalo u Srbiju nacrt ugovora, ali na taj nacrt do danas iz Srbije nije stigao odgovor ili bilo kakva reakcija.

Prema Bošnjakoviću, tekst koji je prije šest godina poslan u Srbiju vrlo je načelan, ali je, naglašava, dobra osnova za daljnje razgovore. Tijekom razgovora s Vučićem u Vladi, predsjedniku Srbije je predočeno da su razgovori na temu procesuiranja ratnih zločina došli do faze u kojoj je izrečena namjera da se postigne bilateralni sporazum, ali da je tu stalo i da nikada nije došla reakcija na nacrt sporazuma iz 2012. godine.

Vučić je, kako nam je preneseno, pozitivno reagirao i suglasio se sa sklapanjem ugovora između dviju država. Najbitnije je što bi se bilateralnim ugovorom anulirali propisi koji su postali kamen spoticanja između dviju država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:44