ČUDNA ODLUKA

Mikulić degradirao 45 inspektora: ‘Nakon 36 godina su mi propisali da moram imati fakultet‘

Kordić, koji za pet mjeseci po sili zakona ide u mirovinu, sada nema što raditi jer je prebačen na posao tržišnog inspektora
Andrija Mikulić




 
 Damjan Tadić/Cropix

Franjo Kordić, 65-godišnji zaposlenik Državnog inspektorata, s 36 godina radnog staža, od kojih je zadnjih šest godina radio kao inspektor zaštite na radu I. vrste za Vinkovce i Vukovar, 1. lipnja dobio je rješenje kojim je degradiran na mjesto inspektora II. vrste na znatno manju plaću i za posao koji nikada u svom životu nije radio.

Kordić, koji za pet mjeseci po sili zakona ide u mirovinu, sada nema što raditi jer je prebačen na posao tržišnog inspektora, za što se nije školovao, a cijelo područje Vukovara i Vinkovaca ostalo je bez svojeg jedinog inspektora zaštite na radu.
bez zaštite na radu - Ja sam sada na godišnjem jer nemam što raditi, a svi radnici na tom području su sada ostali bez zaštite na radu, dok u Vukovaru i Vinkovcima ima čak devet tržišnih inspektora.

Ja za to radno mjesto nemam stručnu spremu, trebao bih u roku od šest mjeseci položiti državni ispit, rješenje nije po potrebi službe jer inspektora zaštite na radu nema, a nas su degradirali i smanjili nam plaće za više od 1000 kuna bruto samo zato što su nadređenima plaće od 1. prosinca 2019. povećane za 60 do 100 posto - tvrdi Kordić.

On je samo jedan od 45 državnih inspektora koji su doživjeli sličnu sudbinu. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika pisao je o ovom problemu svim nadležnim službama, ali bez uspjeha.

Iva Šušković, predsjednica Sindikata, upozorava kako se ljude degradira na manje plaćene poslove koje nikada nisu radili i za koje se nisu školovali, a da Pravilnik koji je stupio na snagu 1. lipnja ove godine nije u skladu sa Zakonom o državnom inspektoratu koji definira da se ljude može ostaviti na radnim mjestima koje su dosad obavljali.

- Sadašnji Zakon o državnom inspektoratu omogućuje da se ti ljudi koji nemaju potrebnu stručnu spremu, jer je nisu ni mogli imati kada su počinjali raditi, mogu rasporediti tamo gdje su zatečeni na određenim poslovima. No Državni inspektorat inzistira na stručnoj spremi i degradira ih na poslove o kojima ne znaju ništa - kaže Iva Šušković.


Niz sastanaka

Dodaje kako su održali niz sastanaka na ovu temu, jer se radi o velikom broju ljudi, pa tako i nekadašnji sanitarni inspektori odjednom postaju tržišni inspektori iako se ne radi o istoj struci.

- Pisali smo nadležnima, bili na sastancima, ukazali na probleme. Mi imamo deficit sanitarnih inspektora koji su i u krizi s koronavirusom odradili ogroman posao, a sada se i njih degradira na mjesta tržišnih inspektora kojih ima dovoljno.

Pisali smo i Ministarstvu uprave koje je reklo da oni nisu nadležni za donositi mišljenja - tvrdi Iva Šušković, uz napomenu da im je sada smanjena plaća kao i dodatak na rad s 10 na pet posto, pa se ukupno bruto smanjenje penje na više od 1100 kuna mjesečno.

Iz Državnog inspektorata pak tvrde kako su njihovi službenici dobili rasporedna rješenja nakon što je Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova za radna mjesta u Državnom inspektoratu stupila na snagu 7. studenoga 2019., a raspoređeni su temeljem Pravilnika o unutarnjem redu od 10. srpnja 2019.

“Članak 24. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave propisuje da državni službenici koji su u trenutku stupanja na snagu ovoga Zakona zatečeni na obavljanju preuzetih poslova nastavljaju obavljati poslove i primati plaću prema dosadašnjim rješenjima o rasporedu te obavljaju i druge poslove prema nalogu čelnika tijela, do raspoređivanja na radna mjesta sukladno pravilniku iz članka 32. stavka 2. ovoga Zakona.

Službenici više stručne spreme, a ukupno ih je 45, od osnivanja Državnog inspektorata radili su na radnim mjestima inspektora temeljem rasporednih rješenja s kojima su preuzeti u Državni inspektorat, a nisu mogli biti raspoređeni po tada važećem Pravilniku o unutarnjem redu jer nije bilo slobodnih radnih mjesta za koje ispunjavaju stručne i druge uvjete za rad”, poručuju.

Neispunjavanje uvjeta

Dodaju kako je Zakonom o državnom inspektoratu u članku 132. propisano da službenici i inspektori zatečeni u obavljanju poslova u odgovarajućim inspektorskim područjima obavljaju te poslove i mogu biti raspoređeni na poslove iz članaka 34. do 52. (inspekcijski poslovi) u odgovarajućem području i u slučaju neispunjavanja uvjeta u pogledu vrste i stupnja obrazovanja te vozačkog ispita.

Međutim, kažu i kako je prema mišljenju Ministarstva uprave navedena odredba protivna odredbama Zakona o državnim službenicima i diskriminirajuća u odnosu na ostale državne službenike i zbog toga se pristupilo spomenutim izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem redu Državnog inspektorata kako bi se službenike s višom stručnom spremom rasporedilo na radna mjesta odgovarajućeg stupnja i vrste.

“Kako se navedeni službenici ne bi stavili na raspolaganje Vladi, Državni inspektorat je pristupio izradi Pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o unutarnjem redu od 27. travnja 2020., a koji je stupio na snagu 1. lipnja 2020., svih 45 službenika s višom stručnom spremom raspoređeno je na radna mjesta sukladno stupnju i vrsti obrazovanja”, kažu u Inspektoratu.
Napominju kako su sve to komunicirali i s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službnenika i namještenika na održanom sastanku 10. ožujka ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:22