PLUĆNA EMBOLIJA

MILAN BANDIĆ HITNO HOSPITALIZIRAN! Doznajemo zašto je zagrebački gradonačelnik završio na jedinici za intenzivnu skrb

 
Arhivska fotografija
 Darko Tomas / CROPIX

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, u petak je hitno hospitaliziran na KBC-u Zagreb, točnije u jedinici za intenzivnu skrb Klinike za plućne bolesti Jordnovac zbog plućne embolije. Posljedica je to, drže liječnici, trostrukog prijeloma potkoljenice koji 'vuče' više od mjesec dana. Javnost je za njegov najnoviji zdravstveni problem saznala kada se početkom studenog na presici pojavio sa štakama.

Liječnici obavljaju dodatne pretrage i kažu da su za sada Bandićevo stanje stabilizirali.

Razlog teškog gradonačelnikova zdravstvenog stanja je plućna embolija nastala zbog tromba odnosno krvnog ugruška koji je ušao u plućnu atreriju i smanjio dotok kisika u pluća. Takav tromb nerijetko kreće iz vene na nozi odnosno potkoljenice ili bedre.

Upravo prijelom potkoljenice na tri mjesta Bandića muči već duže vrijeme, a kako po običaju ne sluša liječnike ni prijelom nije uspio zaustaviti njegove "pohode" diljem grada, premda su mu liječnici sugerirali 'poštedu'.

U čak 65 posto slučajeva takvi se ugrušci šire u oba plućna krila, u 25 posto pacijenata u desno, a kod 10 posto slučajeva u lijevo. Četiri puta češće stradavaju donji dijelovi pluća, kažu liječnici, a većina tromboembolusa nakuplja se u velikim ili srednjim plućnim arterijamaa dok u samo 35 posto dosegne i male arterije.

Nakon fraktura nastaje tzv. maseni tromb i zahvaća plućnu mikrocirkulaciju što kod odraslih uzrokuje respiratorni distresni sindrom (ARDS), što se očito dogodilo i Bandiću pa se činilo da ima bronhitis. Zapravo se radilo o upali pluća uzrokovanoj trombom.

Plućna embolija razvija se tako da pacijent sve teže diše i doslovno u nekoliko minuta može biti životno ugrožen.

Postavljanje dijagnoze je teško pa se zato primjenjuje snimanje radioizotopnom perfuzijom, odnosno praćenjem krvotoka kroz pluća, te arteriografijom ili snimanjem plućnih arterija. Liječe se simptomi, a koristi se i tzv. trombolitička terapija niskomolekularnim heparinima.

Rijetko se ugrušak mora rješavati kirurški odnosno operacijom.

Inače, kažu da je Bandić u svom uobičajenom stilu 'zamolio' liječnike 'da obave što trebaju u dva dana jer on u ponedjeljak ima važni posao'.

Naime, za ponedjeljak je predviđeno otkrivanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2022 06:06