REAKCIJA GRADONAČELNIKA

MILAN BANDIĆ O PUTOVANJIMA KOJE ISTRAŽUJE POVJERENSTVO '62 puta u Rim u 5 godina? To je laž! Dobili ste nalog da radite spin od Hotmailova'

 Damjan Tadić / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je donijelo odluku o pokretanju postupka protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića zbog prijave u kojoj prijavitelj tvrdi da je Bandić u posljednjih pet godina čak 62 puta putovao u Rim, a ni na jednom od tih putovanja nije se sastao s predstavnicima gradskih vlasti Rima. U prijavi se navodi da je Bandić na ta putovanja vodio prevoditeljicu, ali i druge osobe koje su putovale s putnim nalozima Poglavarstva, odnosno na trošak gradskog proračuna.

Izvjestiteljica u slučaju Bandić, članica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković, ustvrdila je da je Povjerenstvo, pokušavajući prikupiti informacije potrebne za odluku o pokretanju postupka ili odbacivanje prijave, u više navrata od nadležnih službi Poglavarstva i od samoga gradonačelnika tražilo potrebnu dokumentaciju i očitovanja na navode iz prijave, ali unatoč višekratnim pozivima i požurnicama koje je Grad zaprimio, nisu dobili nikakav odgovor.

Na današnjem otvaranju osme Zagrebačke biciklijade, koja je kretala s Trga bana Jelačića, Bandić nije mogao izbjeći novinarska pitanja o prijavi o njegovim brojnim putovanjima u Rim kojima se bavi Povjerenstvo, kao ni pitanja zašto Gradsko poglavarstvo i on sam nisu tom tijelu poslali traženu dokumentaciju i očitovanja. Razgovor s novinarima prenosimo u cijelosti:

Zbog čega ste 62 puta putovali u Rim?

- Gradonačelnik nema vremena da se time bavi, a ja vama čestitam što ste prihvatili spiniranje Hotmailova s tajanstvenim Bandićevim putovanjima. Za sva putovanja Bandića u 18 godina u 120 europskih i svjetskih gradova i metropola postoje izvješća u Uredu za međunarodnu suradnju i Uredu za financije. Pametnome dosta. Inače to prihvaćam kao pokušaj vašeg spiniranja pod Hotmailom, ali to je vaše pravo da to radite. Evo, ja vam čestitam.

Dobro, ali koji je bio razlog vaših putovanja u Rim?

- Gradonačelnik ima svoj Ured za međunarodnu i međugradsku suradnju. Gradonačelnik se bavi vizijom grada 18 godina, a ne putovanjima, a vi ste dobili nalog da stvorite aferu oko Bandića i putovanja, ali nema afere.

O čemu ste razgovarali u Rimu i s kim ste se sastajali?

- To vama neću odgovarati. Sve u izvješćima s puta piše.

Ali niste nam poslali nikakva izvješća iz tog Ureda...?

- Imate pravo uvida, odite u ponedjeljak u Ured i dobit ćete uvid u sva moja putovanja.

Ali zbog čega nam Ured to još uvijek nije poslao?

- Neće vam poslati, ja sam rekao da vam ne šalju, imate pravo uvida.

Ali, koristite javni novac za putovanja. Javnost ima pravo znati na što se troši novac?

- Obratite se Uredu za međunarodnu suradnju. Još jednom se potvrđuje da vi i vaši urednici hoćete napraviti “slučaj Bandićevih putovanja”. Slučaja nema. Bandić je išao na 120 destinacija za 18 godina, točno na poziv ljudi i zbog posla koji radim, to piše u izvješćima i to možete pročitati.

Ali 62 puta u Rim u pet godina?

- Prvo, to nije točno. To je laž! Još jednom se pokazuje da ste išli na rudo spiniranju! Spin radite u Hotmailu. Ja vam čestitam! U ponedjeljak se javite Uredu za međunarodnu suradnju, za sva moja putovanja, svih dvjestotinjak putovanja imate izvješća: na čiji poziv, o čemu sam razgovarao. Molim vas, jel’ vi mene razumijete što ja govorim?

Zbog čega Povjerenstvu Grad još nije dostavio materijale koji potvrđuju da su vaša putovanja bila službena?

- Ne znam ja to. Ne znam. Jeste vi dobili odgovor? Inače, prenesite ovu rečenicu koju ću vam reći: dobili ste nalog da radite spin od Hotmailova i izmislite slučaj Bandićevih putovanja. Slučaja nema nikakvog.

Ja se samo referiram na odluku Povjerenstva da pokrene postupak protiv vas. Kako se vi očitujete na odluku Povjerenstva da pokrene postupak?

(Bandić prekida razgovor...)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:30