SVJEŽA SJEĆANJA

Milanka Opačić u Glini: Hrvatski su građani proživjeli progonstvo i izbjeglištvo i vrlo smo osjetljivi na pitanja izbjeglica: mi nećemo pucati po njima, podizati zidove i žičane ograde

Za rekonstrukciju i izgradnju glinskog doma za starije i nemoćne osigurano je 4,3 milijuna eura
 Goran Mehkek/CROPIX

GLINA - Za 14 mjeseci, kada se dovrši preuređenje i opremanje objekta nekadašnje glinske bolnice i vojarne u Dom za starije i nemoćne, ovdje će novi dom i skrb pronaći 75 građana, pripadnika najranjivije skupine društva, iz redova starih, bolesnih i nemoćnih izbjeglica i prognanika.

Naime, u Hrvatskoj 20 godina nakon završetka rata u osam privremenih objekata za smještaj izbjeglica još živi 352 izbjeglica. U glinskom domu bit će smješteno njih 75, a u sklopu regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, u tijeku je rješavanje trajnog smještaja i za ostale izbjeglice, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Rečeno je to u ponedjeljak u Glini, na svčanosti otvaranja radova na preuređenju stare bolnice u novi Dom za starije i nemoćne, kojoj je prisustvovala i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih, kao i ugledni gosti iz EU, Vijeća Europe, NHCR-a i SAD-a.

Naglašeno je kako je glinski dom za starije i nemoćne osobe zamišljen je kao trajno rješenje za stambeno zbrinjavanje osoba u statusu izbjeglica, povratnika i prognanika koji se trenutno nalaze u objektima organiziranog smještaja, a zbog promjena u zdravstvenom stanju , te visoke životne dobi, nisu sposobni za samostalni život. Osnivač doma za starije u Glini je Županija Sisačko-moslavačka, Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je zadužen za opremanje Doma kao i izbor korisnika. Kriteriji za odabir korisnika određeni su prema standardima ranjivosti UNHCR-a i Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Za rekonstrukciju i izgradnju glinskog doma za starije i nemoćne osigurano je 4,3 milijuna eura. Kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja, kojeg su potpisale Republika Hrvatska i Razvojna banka Vijeća Europe, u Hrvatskoj se planira stambeno zbrinuti 3.541 obitelj, odnosno 8.529 osoba, te su u tu svrhu osigurana sredstva u vrijednosti 119,7 milijuna eura. Planirani doprinos Hrvatske u cijelom programu iznosi 25 posto planiranih sredstava, odnosno oko 30 milijuna eura. Najveći donatori su SAD u Vijeće Europe.

- Hrvatska je vrlo osjetljiva na pitanje prognanika i izbjeglica, jer su njezini građani sam bili žrtve progona ili su udomili tisuće izbjeglica. Danas, kada je izbjeglička kriza najveća kriza EU, Hrvatska će udomiti potrebni broj izbjeglih, prema dogovoru s Europskom komisijom, mi nećemo dizati zidove, žičane ograde ili pucati po izbjeglicama, koji bježe pred nasiljem, terorom i smrću, rekla je otvarajući radove na uređenju glinskog doma za starije i nemoćne, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:41