PRIVEDENA TROJICA

MILANKI OPAČIĆ PRIJETILI SMRĆU Ministricu i obitelj policija čuva 24h na dan

Dvojica branitelja su identificirana i uhićena, a potom puštena s kaznenom prijavom
 Goran Mehkek/CROPIX

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike Milanka Opačić, kao i članovi njezine obitelji, pod 24-satnom su zaštitom policije nakon što su joj prošli tjedan stigle navodno tri odvojene prijetnje smrću. Policijska je procjena pokazala da je razina opasnosti visoka te je pred ministričinom obiteljskom kućom parkiran policijski automobil, više je ne vozi službeni vozač već zaštitar, koji i tijekom radnog dana boravi na ulazu u zgradu Ministarstva.

Kako saznajemo od izvora bliskog policiji, dvije su osobe - jedna iz Sisačke, a druga iz Požeško-slavonske županije - nazvale centralu Ministarstva i, uz psovke, prijetile smrću ministrici Opačić. Obje su osobe procesuirane i predane nadležnim državnim odvjetništvima. Protiv njih su podignute kaznene prijave zbog prijetnje, za što im se može izreći kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Prema neslužbenim informacijama, ministrici je stigla i treća prijetnja, iz Zagreba, od muškarca koji je nakon toga prevezen u psihijatrijsku bolnicu. Navodno se radilo o branitelju kojem je ukinuto pravo na opskrbninu.

Naime, stupanjem na snagu novog Zakona o socijalnoj skrbi, 1. siječnja ove godine uvedena je nova socijalna naknada nazvana zajamčena minimalna naknada (ZMN), koja je sadržajno zamijenila dosadašnju socijalnu pomoć. Međutim, s njom su istovremeno ukinute tri dosadašnje naknade: opskrbnina za branitelje i civilne invalide rata te produžena naknada za nezaposlene. Iz Ministarstva su tvrdili da će opskrbnine biti obuhvaćene ZMN-om. No, obuhvaćene su tako da su - ukinute, a dosadašnji primatelji opskrbnina mogu zatražiti socijalnu pomoć u centrima za socijalnu skrb, kao i svi ostali primatelji socijalne pomoći.

Socijalna pomoć ostvaruje se po rigoroznijim kriterijima od opskrbnine. Opskrbnina je bila pravo branitelja korisnika osobne invalidnine ili obiteljske invalidnine te onih koji su nesposobni za privređivanje, a lani ju je primalo oko 10.000 ljudi u prosječnom iznosu od 1100 kuna. Za ZMN pak osoba i članovi njezine obitelji ne smiju imati nikakvu imovinu, osim nekretnine u kojoj žive, te ikakva primanja: ako imaju primanja, za toliko im se umanjuje iznos socijalne pomoći. Gotovo svi branitelji koji su do sada primali opskrbninu imaju nekakva primanja ili veću imovinu od dozvoljene za ostvarivanje ZMN-a. No, tek su sada, kad se predaju zahtjevi za opskrbninu, shvatili da su bez toga prava ostali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:27