POTPUNO NEPRIPRAVNI

Milanović, Banožić i Tomašević 12 sati bez reakcije, a službe su na Savi kršile sve moguće sigurnosne procedure

Stanje pripravnosti u RH u vremenu do sada neviđene geopolitičke napetosti u svijetu je na niskoj razini

Očevid na Jarunu

 Goran Mehkek/Cropix

Koliko zapravo mogu biti spori hrvatski političari, sigurnosne službe, policija i vojska?

Odgovor je vrlo jednostavan: To što je prva ozbiljnija reakcija državnog aparata na pad vojne letjelice pred studenskim domom u Zagrebu zabilježena tek danas u 10.30h (izjava premijera Plenkovića) nakon cijele noći govori kako su svi koje smo spomenuli epski spori, što budi osjećaj nelagode.

Ne treba, naravno, od pada starog sovjetskog drona raditi medijski spektakl, kakav bi nam možda priredio pokojni gradonačelnik Milan Bandić. On bi vjerojatno noćio pred studenskim domom, pozvao sve medije, vjerojatno uskočio u krater te 'stručno' pokazivao 'dokazni materijal', dok bi njegov čovjek zadužen za sigurnost (Kalinić) evakuirao studente i žitelje okolnih naselja.

No, sama činjenica da je nešto ne baš tako malo (veličine MIG-a 21) preletjelo oko 1000 kilometara kroz hrvatski zračni prostor te je jedan dio nemale letjelice pao na glavni grad Hrvatske čini se kao opomena, pogotovo jer je prve izjave ispred kompletnog političkog establishmenta davao očigledno neupućeno-zbunjeni gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Pustimo to što su javnom reakcijom jako zakasnili ministar unutrašnjih poslova, ministar obrane, prvi čovjek policije…, pa i to što je ona osoba koja se voli praviti vrhovnim zapovjednikom kako bi proizvodila političke intrige zaspala u zakašnjeli zimski san, kao da je medo, a ne predsjednik. Dojam je da su kod pada nepoznate letjelice zanemarene sve uobičajene sigurnosne procedure: trake koje sprečavaju prilazak prvotno su postavljene jako usko, nejasno je zašto cijelo područje nije tretirano kao prostor možebitnog biohazarda ili kemijske opasnosti.

Nema veze jer izgleda da je sve dobro prošlo. No, prije nekoliko tjedana u jednom zagrebačkom parku mogli smo svjedočiti dolasku specijalnog vozila za zbrinjavanje opasnih materijala jer je netko ostavio hranu golubovima. Nije li pad nečega s neba pred studenski dom iziskivao višu razinu opreza i urgentnosti? Kako je moguće da su sada uzbuđeni i oprezni bili prvenstveno građani na društvenim mrežama?

Bilo kako bilo, odgovor imamo: Stanje pripravnosti u RH u vremenu do sada neviđene geopolitičke napetosti u svijetu je na niskoj razini. Nije da na Jarun sa zakašnjenjem zazivamo ljude u bijelim skafanderima, samo primjećujemo očigledno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:01