PREDSJEDNIK NA FEJSU

Milanović ‘bocnuo‘ Pupovca pa ponudio rješenje: ‘Kada Srbija uđe u Eurozonu, neka i ona predloži Teslu. Svi sretni‘

O pitanju lika Nikole Tesle na kovanici hrvatskog eurocenta oglasio se i hrvatski predsjednik Zoran Milanović
Zoran Milanović
 Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon bure koja se u javnosti Srbije podigla nakon što je predloženo da na kovanici hrvatskog eurocenta bude i lik Nikole Tesle, o svemu se putem Facebook profila oglasio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Ponudio je i praktično rješenje: kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu. Pohvalio je i, kako kaže, trezvenu i odvažnu izjavu potpredsjednika Vlade, SDSS-ovca Borisa Miloševića, ali podsjetio i na neke zaboravljene detalje iz prošlosti u kojima se također spominjalo Teslino ime.

Njegov status prenosimo u cijelosti:

- Jučerašnja ‘razmjena mišljenja’ Beograd-Zagreb na temu lika Nikole Tesle na kovanicama centa od eura otvorila mi je još jednu zanimljivu perspektivu, a na ovu reakciju potaknula me i jučerašnja trezvena i odvažna izjava Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade i najbližeg suradnika Milorada Pupovca. Boris je još jednom požrtvovno išao čelom tamo gdje se Milorad ne usudi čizmom.

Naime, kaj… pisao je i govorio pokojni Joža Vlahović, prvi urednik Danasa. Po Tesli se trebala zvati (nesuđena) srpska etnička banka u Hrvatskoj. Nije jasno što to predstavlja? Objasnit ću. Prije nešto više od deset godina tu je inicijativu pokrenulo Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj. Pokrenulo ju je u suradnji s državnim vrhom i razvojnim fondom Srbije, koji su u tu svrhu izdvojili gotovo pet milijuna eura srbijanskog javnog novca. Da bi banka bila registrirana u Hrvatskoj, trebala je udovoljiti rigoroznim normativno-kapitalnim uvjetima Hrvatske narodne banke. Ideja i želja inicijatora je bila da hrvatska strana iz svojih izvora doprinese osnivačkom kapitalu. Cijeli projekt etničke banke je s vremenom, prvenstveno iz razloga poslovne neodrživosti, pao u poluzaborav. Osobno sam s tadašnjim ministrom financija Linićem nastojao pronaći neki izlaz, ali nije išlo ni s milijunima beogradskih eura, koliko god još na to pridodala Hrvatska. Namjere su bile iskrene. Nije išlo.

Na samom kraju mandata moje vlade hrvatska država darovala je SNV-u vrijedne nekretnine u Preradovićevoj u Zagrebu. Darovala, jer nasljedne osnove prema Privredniku, odnosno Prosvjeti, nije bilo…

Baš zgodno! Kada treba zajedničkim novcem Hrvatske i Srbije osnivati HRVATSKU PRAVNU FINANCIJSKU OSOBU (Tesla banku), problema nema. Tesla je u tom slučaju (valjda) zajednička baština. Kada Hrvatska, skora članica Eurozone, predloži da Tesla bude na nekom novčiću, to je, prema Centralnoj banci Srbije, kulturna aproprijacija. Imam rješenje: kada Srbija uđe u Eurozonu, neka i ona predloži Teslu. Svi sretni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 16:51