ODBIO POZIV

Milanović će biti prvi predsjednik u povijesti koji neće doći na konstituirajuću sjednicu Sabora

To je jedan svečan, ceremonijalni čin gdje se priliči nazočnost predsjednika Republike - kaže bivša ravnateljica Državnog protokola
Zoran Milanović
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović neće prisustvovati konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora u srijedu, doznajemo iz njegova Ureda, što će biti prvi put u povijesti da jedan predsjednik ne dolazi na prvu sjednicu najvišeg zakonodavnog tijela u Hrvatskoj.

- Donošenjem Odluke o sazivanju prve sjednice Hrvatskoga sabora, predsjednik Republike je ispunio svoju Ustavom predviđenu ulogu - poručuju s Pantovčaka.

Zbog epidemijskih okolnosti na konstituirajuću sjednicu bili su pozvani samo predsjednik Republike, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, koji je ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, te predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, ali je Milanović odlučio zaobići protokol i ne pojaviti se u Saboru.

Milada Privora, bivša ravnateljica Državnog protokola i šefica protokola predsjednika Republike, kaže kako je točno da su svi dosadašnji predsjednici prisustvovali konstituirajućoj sjednici Sabora, te da je ovaj potez predsjednika svakako neuobičajen.

- To je jedan svečan, ceremonijalni čin gdje se priliči nazočnost predsjednika Republike. On dosta tih ceremonijalnih stvari neće prakticirati, nema propisa da treba biti prisutan, to je na volju, ali svakako da je to neuobičajeno. Bit će takvih neuobičajenih poteza još - kaže Privora.

Prije same sjednice, u ponedjeljak će novi-stari predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić održati sastanak u Saboru s predstavnicima oporbe kako bi se dogovorili oko njihovih prijedloga za dva potpredsjednika Sabora i potpredsjednike i članove saborskih odbora koji će se oformiti na prvoj sjednici. Iz HDZ-a poručuju da će njihovi potpredsjednici i dalje biti Željko Reiner i Ante Sanader, a da će Bačić i dalje biti predsjednik Kluba, dok će iz redova manjina, kako doznajemo, potpredsjednik i dalje biti Furio Radin. SDP bi trebao dati svoj prijedlog potpredsjednika, a budući da je Domovinski pokret druga po snazi oporbena stranka, parlamentarna pristojnost nalaže da njima pripadne drugo oporbeno mjesto.

SDP još nije odlučio hoće li Siniša Hajdaš Dončić i dalje biti njihov potpredsjednik, to će danas odlučiti ili v.d. predsjednika stranke Zlatko Komadina ili 10 zastupnika, a predsjednik Kluba će i dalje biti Arsen Bauk, barem do izbora novog predsjednika stranke. Ni Domovinski pokret nije odlučio hoće li njihov predsjednik Miroslav Škoro biti kandidat za potpredsjednika, dok se spominje da bi Milan Vrkljan bio predsjednik Kluba zastupnika. SDP im, kako doznajemo, ne bi trebao praviti problem oko toga jer smatraju da je to stvar političke pristojnosti, a da onda u raspravi mogu reći da “teška srca” glasaju za Škoru. Ni Most nema ništa protiv ako će Škoro biti potpredsjednik Sabora.

Nova manja Vlada

Nakon ovog sastanka, u 17 sati će se u hotelu Westin održati sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj će se raspravljati o svim točkama dnevnog reda Sabora, o prijedlogu za predsjednika Gordana Jandrokovića i potpredsjednike Sabora, za osnivanje Kluba zastupnika i predsjednike i potpredsjednike, te zamjene radi nespojive dužnosti. Potom će premijer stranačkim tijelima, a onda i javnosti napokon predstaviti 16 novih-starih ministara u Vladi.

Potom se u utorak ujutro održava i sjednica aktualne Vlade, a popodne ili navečer HDZ održava i sjednicu svog Kluba zastupnika. Nakon toga će se na sastanak pozvati i zastupnici nove vladajuće većine iz redova manjinaca, HSLS-a, HNS-a i Reformista.

Zastupnici vladajuće većine će, kažu sugovornici, predložiti Saboru novi Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, koji će definirati novu, manju Vladu.

U srijedu u 10 sati počinje i konstituirajuća sjednica Sabora. Zastupnici će u Saboru morati obavezno nositi maske koje će ih dočekati na ulazu u zgradu i u sabornicu, te dezinficirati ruke. U glavnom dijelu dvorane zbog poštivanje distance u saborskim klupama sjedit će 89 zastupnika, 54 će ih biti na galeriji, a osmero u manjoj dvorani odmah do sabornice koja će biti otvorena kako bi se mogla pratiti sjednica. Pri dolasku u Sabor dobit će Ustav, poslovnik i vodič za zastupnike.

Dnevni red

Nakon izbora predsjednika, čime se konstituira Sabor, Jandroković će predložiti dnevni red sjednice na kojem će se naći izbor predsjednika, potpredsjednika i članova Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), zatim izvješće MIP-a o provedenim izborima, potom slijedi davanje prisege zastupnika, izbor potpredsjednika Sabora, prijedlog odluke o razrješenju i imenovanju zamjenika tajnika Sabora i tajnika plenarne sjednice, te izbor predsjednika, potpredsjednika i članova Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, Odbora za zakonodavstvo, Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove.

U nastavku sjednice predsjednik Sabora predložit će dnevni red radnog dijela izvanredne sjednice Sabora - planira se rasprava i izglasavanje novog Zakona o ustrojstvu i djelokruga ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, kako bi Zakon, nakon objave u Narodnim novinama, mogao stupiti na snagu idući dan.

U četvrtak u 10 sati kreće i predstavljanje programa nove Vlade i ministara u Saboru. Premijer, prema poslovniku, predstavlja Vladu u cijelosti i ona se popodne ili navečer, ovisno o trajanju rasprave i izglasava, ministri ne trebaju ići na odbore. Planira se da se isti dan glasuje o programu i o povjerenju Vladi.

Desetodnevni odmor

U petak 24. srpnja nova će Vlada održati i svoju prvu sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. S prve će sjednice Saboru u prvo čitanje uputiti Zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa. Već idući tjedan, u utorak 28. srpnja o Zakonu će u Saboru raspravljati nadležni odbori, a u srijedu 29. srpnja plan je da se i na izvanrednoj sjednici Sabora raspravlja o Zakonu.

Moguće je, kažu nam u HDZ-u, da se isti dan i glasuje o tom Zakonu, ako ne bude i nekih drugih akata.

Iza toga, Sabor ide na kraći odmor jer je plan da se ponovno krajem kolovoza sazove nova izvanredna sjednica, a ne da se čeka 15. rujna kad Sabor inače po Ustavu kreće s jesenskim zasjedanjem. No to će ovisiti i o Vladi, odnosno kad će ona početi slati nove zakonske prijedloge. Nova će Vlada, pak, nakon 4. i 5. kolovoza ići na desetodnevni ljetni odmor.

Gdje će državni vrh na ljetovanje: Premijer još ne zna ide li u Vila Costabellu

Gdje će ove godine ljetovati državni vrh, još nije poznato. Premijer Andrej Plenković zavolio je državnu rezidenciju Vila Costabella kod Rijeke i tamo se redovito s obitelji odmara nakon proslave Oluje, a tamo je bio i nedavno nakon izbora. Iz njegova Ureda su poručili da sve troškove sam snosi. Ljeti obično tamo provede 10 do 14 dana, a iz njegova Ureda poručuju da će nam na vrijeme reći hoće li tamo i ove godine.

Sinjska Alka se ove godine održava 9. kolovoza pa je moguće da će premijer iz Vile Costabella putovati do Sinja. Na neretvanskom Maratonu lađa nije bio otkad je premijer. Vila Costabella bujnim je raslinjem zaštićena sa svih strana, a ima i izlaz na lungomare, odnosno šljunčanu plažu s rivom. U toj vili, koja je pod ingerencijom MUP-a, ljetni godišnji odmor proveo je i tada već tehnički premijer Tihomir Orešković, koji je na reprezentaciju potrošio čak 100.000 kuna, što je poslije, kad je javnost saznala za to, sam platio.

Vilu Costabellu volio je i Zoran Milanović, a za vrijeme njegova premijerskog mandata, tamo je na reprezentaciju bilo potrošeno 740.000 kuna. Bivša predsjednica Republike odmarala se u vojnom objektu Peneda na Brijunima, a sadašnji predsjednik Milanović, kažu sugovornici, još nije odlučio kada će i gdje na godišnji. (G. Penić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:17