DAN ANTIFAŠIZMA

Milanović će se pokloniti poginulim Dalmatincima, a onda bi on i Kotromanović mogli na pješačenje partizanskim stazama

Ove godine se obilježava 80 godina od bitke na Sutjesci. Kod spomenika poginulim partizanima vijenac će položiti i predsjednik RH
 Damjan Tadic/Cropix

Na Dan antifašističke borbe, predsjednik Republike Zoran Milanović položit će vijenac kod Spomenika Drugoj dalmatinskoj brigadi na Donjim Barama, na području Nacionalnog parka Sutjeska u Bosni i Hercegovini.

Ove godine se obilježava 80 godina od bitke na Sutjesci. U borbama koje su se vodile u svibnju i lipnju 1943. godine nešto više od 16 tisuća partizanskih boraca našlo se u okruženju oko 120 tisuća pripadnika fašističkih vojnih snaga kojima je cilj bio uništiti glavninu partizanske vojske i zarobiti Tita.

Spomenik Drugoj dalmatinskoj brigadi podignut je na mjestu gdje su partizani iz Dalmacije u višednevnim teškim borbama u lipnju 1943. godine osigurali izvlačenje iz okruženja glavnine partizanskih snaga te Vrhovnog štaba i Tita.

U borbama je poginulo više od 7500 partizana, a među njima je bilo više od 4000 Hrvata, pretežito iz Dalmacije. Samo je Druga dalmatinska brigada, kod čijeg će spomenika Milanović položiti vijenac, imala više od 1600 boraca, a tijekom višemjesečnih borbi koje su se vodile na graničnom području između BiH i Crne Gore te kulminirale bitkom na Sutjesci, poginulo je njih 715. Partizani su na Sutjesci imali oko 3.500 ranjenika.

Prethodne dvije godine kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske na obilježavanju bitke na Sutjesci bio je predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić. Na obilježavanju će biti i ove godine, a u službenoj Milanovićevoj delegaciji još će biti i savjetnici predsjednika Ivica Olujić i Melita Mulić. U protokolu će biti i hrvatski veleposlanik u Sarajevu Ivan Sabolić.

Prema neslužbenim informacijama, na Sutjesku bi trebao doći i bivši ministar obrane u Vladi Zorana Milanovića, Ante Kotromanović i navodno je u planu da on i Milanović krenu u pješačku turu partizanskim stazama koja bi trajala tri do četiri sata. Nacionalni park Sutjeska obiluje planinarskim stazama različitih duljina i težina, od onih namjenjenih rekreativcima do onih za ozbiljne planinare u koje spada Kotromanović, koji je osvojio najprestižnije planinske vrhove u svijetu.

U Uredu predsjednika nisu nam mogli potvrditi da će predsjednik Milanović planinariti uz napomenu kako će se konačna odluka i program odrediti u četvrtak ujutro.

Premda nije u službenoj najavi Ureda predsjednika, plan je da se polože vijenci i kod spomen obilježja na Tjentištu koji je središnje mjesto obilježavanja bitke. Prije četiri dana u Tjentištu je bio i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Ured predsjednika u najavi je stavio napomenu kako se za dolazak do spomenika na Donjim Barama preporučuje korištenje terenskih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:32