NASTAVAK SUKOBA

Milanović će zapovijediti Hranju da Anti Bačiću vojna policija spriječi ulaz u Ratnu školu?

U svom dopisu predsjednik RH poziva Andreja Plenkovića da žurno poduzme korake kako bi se prekinulo daljnje kršenje zakona

Predsjednik RH Zoran Milanović

 Goran Mehkek/CROPIX

Predsjednik Zoran Milanović morat će postupiti u skladu sa svojim ustavnim ovlastima s obzirom na to da predsjednik Vlade Andrej Plenković nije učinio ništa na sprječavanju daljnjeg kršenja zakona u slučaju upućivanja saborskog zastupnika HDZ-a Ante Bačića u Ratnu školu Ban Josip Jelačić, stoji u subotnjem priopćenju Ureda predsjednika.

U istom se ističe da "bahata nezainteresiranost za poštivanje zakona i tolerancija prema kriminalnim postupcima ministra obrane mogu značiti samo suučesništvo predsjednika Vlade u kršenju zakona, pogodovanju i sukobu interesa. K tome, korištenje stranačkih i političkih veza za ostvarivanje takvih ambicija saborskih zastupnika gruba je politizacija Oružanih snaga RH, nedopustiva, dosad nezabilježena i nadasve opasna".

Iako se u priopćenju ne navodi koje će to ustavne ovlasti predsjednik poduzeti, najvjerojatnije će Milanović zapovjediti načelniku Glavnog stožera admiralu Robertu Hranju da polazniku škole Anti Bačiću vojna policija onemogući ulazak u prostor Vojnog učilišta u Zagrebu gdje se Ratna škola nalazi. Uostalom, predsjednik je tu mogućnost i najavio prije nekoliko dana.

U priopćenju Ureda predsjednika navodi se kako je predsjednik Republike 3. listopada uputio pismo premijeru u kojem ga je i pisanim putem upozorio na, kako se navodi, još jedno nezakonito postupanje ministra obrane Marija Banožića.

"Ministar obrane svojom je odlukom uputio u Ratnu školu Ban Josip Jelačić saborskog zastupnika HDZ-a Antu Bačića čime je, upozorio je predsjednik Republike, ministar obrane nedvojbeno prekršio Zakon o službi u OSRH jer Bačić kao državni dužnosnik ne smije pohađati Ratnu školu. Osim što je predsjednika Vlade RH upozorio da ministar opetovano krši zakon, predsjednik Milanović u svom mu je dopisu ukazao kako ministar svojom odlukom nanosi i direktnu štetu Oružanim snagama RH te kako je ministar duboko u sukobu interesa jer je u Ratnu školu uputio saborskog zastupnika koji po dužnosti, kao član Odbora za obranu i nacionalnu sigurnost, nadzire ministrov rad", ističe se u priopćenju.

U svom dopisu Milanović poziva Plenkovića da žurno poduzme korake kako bi se prekinulo daljnje kršenje zakona od strane ministra obrane I saborskog zastupnika. Kako je ta reakcija izostala punih pet dana, predsjednik sad najavljuje postupanje u skladu sa svojim ustavnim ovlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:47