PREDSJEDNIK REPUBLIKE

MILANOVIĆ 'Čeka nas teška godina, jako ovisimo o turizmu, a on je blagoslov i prokletstvo u isto vrijeme'

Zoran Milanović
 Robert Fajt / CROPIX

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je u srijedu da Hrvatska slabo stoji u robnom izvozu te da je djelomice izvlači izvoz usluga, odnosno turizam.

Na susretu Liderova Kluba izvoznika u tvrtki Vetropack Straža, Milanović je istaknuo da je Hrvatska u robnom izvozu oduvijek bila "frustrirajuće slaba" i da su današnje brojke jednako loše kao zadnjih 30 godina.

- Pokrivenost uvoza izvozom je 60 posto. To je naprosto loše. Sreća da postoji turizam kao monokultura koji je dosta dobro razvijen... Tako da Hrvatska ustvari više izveze kroz usluge, nego što uspije uprskati na izvozu robe - rekao je predsjednik.

Kako bi se to promijenilo, dodao je, potrebni su država, politika i poticaji, a da bismo se na to mogli usredotočiti potrebna je stabilna vlast koja neće krasti, naglasio je predsjednik.

Rekao je kako ulazak u Europsku uniju nije donio procvat izvoza te da se "bez njezinih zahtjeva i kriterija ne bismo nikad reformirali u toj mjeri da budemo potpuno funkcionalna tržišna ekonomija".

Dodao je kako ohrabruje program Europske unije od 750 milijardi eura, no Hrvatska mora imati dobre argumente za što će ga iskoristiti.

- Je li to otkup dionica Ine? Teško da ćemo za to dobit novac - rekao je Milanović te dodao kako nas čeka "teška godina", jer jako ovisimo o turističkoj industriji, a turizam je "blagoslov i prokletstvo u isto vrijeme".

Kaže kako turizam u Hrvatskoj ne iznosi 20, nego 11 do 12 posto BDP-a, ali da je kod svih drugih usporedivih zemalja taj udjel manji.

Milanović je istaknuo kako Europska unija nudi neograničene mogućnosti "za svakoga tko hoće", odnosno ako postoje ideje i volja te "dobra i aktivna vlast".

Izjavio je kako je Europska unija "čudo od mogućnosti", no da "nije jednostavno pokupiti sav taj novac koji se nudi".

- Rađaju se raznorazne inicijative, inicijativa Tri mora recimo i to je sve ok, ali na kraju mene zanima samo ima li nas tu? Treba li nam još jedna inicijativa i još jedna birokracija da bismo uzeli novac koji već postoji u Bruxellesu - pita Milanović.

Na susretu Kluba izvoznika, uz predsjednika Milanovića, sudjelovalo je 20 značajnih izvozno orijentiranih kompanija te tvrtki i institucija koje podupiru izvoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:56