RIJEČ PREDSJEDNIKA

Milanović: ‘Čestitam Srbiji na izboru. Sad je vrijeme da odredi hoće li uz Zapad ili Rusiju‘

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na otvorenju foruma pod nazivom The U.S.-Croatia Forum: A 21st Century Partnership

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na otvorenju foruma pod nazivom The U.S.-Croatia Forum: A 21st Century Partnership.

- Naglasak ovog foruma je na gospodarstvu, no to je samo jedan od segmenata koji otvaraju i ograničavaju hrvatsko-američku suradnju pa bih nešto više o politici, započeo je svoj govor predsjednik Republike Zoran Milanović na otvorenju hrvatsko-američkog foruma koji se održava u Zagrebu, prenosi Dnevnik.hr.

Podsjetio je na vrijeme kad je Hrvatska bila u ratu.

- Naš je neprijatelj bio ovaj kojeg cijelo vrijeme pokušavamo pretvoriti u dobrog susjeda i prijatelja. To je Srbija. Možda na kraju u tome i uspijemo, ni krivi ni dužni, rekao je Milanović, istaknuvši SAD kao jednog od rijetkih pravih partnera.

Govoreći o ratu u Ukrajini, rekao je da je Europa danas zaboravila što znači kopneni rat.

- No, to je stvarnost, jedna velika država je napala drugu veliku državu i da se rat svodi na ogroman broj mobiliziranih mladih muškaraca, kaže Milanović, dodajući da nikad nisu zaratile dvije istinski liberalno-demokratske države "jer imaju predvidive, dosadne i ograničavajuće sustave donošenja odluka".

U razgovoru s novinarima Milanović je ponovno komentirao izbore u Srbiji.

- Čestitam pobjednicima, uz sve deformacije demokracije, ja im čestitam, to govorim bez cinizma. Srbija se mora opredijeliti je li zapad. Ona je geografski zapad, a što je u smislu političke opredijeljenosti, to se moraju odlučiti. Ja sam govorio da je hrvatski napredak u posljednjih 30 godina dvojaka priča. Mi smo očekivali biti razvijeni kao Španjolska, nismo. Ali smo razvijeniji nego Srbija, no to nije dovoljno. Ali to nije moj posao. Ja nisam ni dosad docirao kakve će tko razrede imati u školama, što će učiti djecu, to je njihova stvar. Rasturit ćemo EU takvim kozmopolitskim dociranjem, rekao je predsjednik.

Rekao je i kako se Njemačka ili Švedska nemaju što petljati u situaciju u BiH.

- BiH nema dva metka da ispali, opasnosti rata nema, rekao je.

U nastavku je govorio o padu letjelice u Zagrebu.

- Ja nemam papir. Ja samo imam informacije sa sastanka na kojem je bilo 15 ljudi. Ja znam što se dogodilo, ali sam šutio i šutjet ću i dalje. Ljudi koji su bezdušno manipulirali, sada šute. I sada kažu da je to stvar istrage. Zar Zagrepčani nisu zainteresirani da vide što je stvarno bilo? Je li to bio eksploziv? To se lako forenzički utvrdi, ali ne tako da netko tko je padao razrede u srednjoj Trgovačkoj izađe pred kamere i o tome filozofira i pokazuje nekakve krhotine. To nije nikakav dokaz, rekao je Milanović.

Rekao je da ne zna ništa o zločinima u Buči.

- To je daleko, ne znam o tome ništa, Rusi su se povukli, rekao je.

Opet je upitan o padu drona.

- Dan nakon oni su se nacrtali iznad rupe. To je pogrešno. Kad su shvatili da istraga ne ide u smjeru u kojem bi željeli, onda su ušutjeli. Ne znam što bi Plenkovića učinilo sretnim da je tamo eksploziv, meni je draže da tamo nema eksploziva, ali Plenković je od svega toga napravio seosku predstavu, rekao je Milanović, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:51