VELJKO KAJTAZI

‘Milanović, čini se, zna samo Rome koji imaju zlatan zub i prljavi su. Ja sam uredan, bolje izgledam od njega, a stariji sam‘

"Ne odgovaram stereotipu Roma, kao što možda jesu oni za koje se predsjednik, kako je izjavio, tukao"

Zoran Milanović i Veljko Kajtazi (arhivska fotografija)

 Zeljko Puhovski/Cropix

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi sasvim se neočekivano, u kontekstu preporuka Vlade za štednju energije, našao u sukobu s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem. Njih su dvojica korektno surađivali u prošlosti, ali jedna predsjednikova usputna opaska, koju su mnogi shvatili kao podržavanje stereotipa o Romima, pa onda i "govor mržnje u širem smislu", jako je povrijedila Kajtazija.

- Uopće mi nije jasno zašto je do ovoga došlo, zbog čega je predsjednik u sve umiješao romsku zajednicu. Doista ne znam što mu bi. Htio se sprdati s Vladom, a onda se sprdao i s Romima. Cijelo vrijeme svog mandata, predsjednik ima problema s Vladom i želi diskreditirati one koju su na bilo koji način s njom povezani, izjavio je Kajtazi u intervjuu za Novi list.

On smatra da je kolateralna žrtva Milanovićeva obračuna s Plenkovićevom Vladom.

- Skoro sam deset godina stariji od predsjednika, puno ozbiljniji od njega i neću se služiti uličarskim govorom kojim se on koristi. Predsjednik, čini se, poznaje samo Rome koji imaju zlatan zub, nose zlatan sat i lančić i prljavi su. Ja u Saboru spadam u možda najurednije i najpedantnije zastupnike, uvijek u odijelu i s kravatom. Volio bih da jednu pokraj druge stavite predsjednikovu i moju sliku, pa da ljudi vide kako ja izgledam, iako sam dosta stariji od njega, kazao je Kajtazi.

On ne zna, kaže, postoji li kod Milanovića neki animozitet prema Romima i ističe da je predsjednik na izborima dobio podršku više od 90% romske populacije, ali napominje da je isto toliko Roma 2015. glas dalo i Kolindi Grabar-Kitarović. Nije kod njega dosad osjetio bilo kakve rezerve prema Romima, ali dovodi u pitanje Milanovićevu tvrdnju da je za njega i Rome puno učinio kao premijer.

- Mi tada nismo imali ni državnog tajnika, čak ni savjetnika u nekom ministarstvu. Rado bih čuo od njega što je to točno napravio za mene. Istina, dao sam mu nakon izbora 2015. potpis podrške, rekao je Kajtazi i dodao da mu je današnje Milanovićevo ponašanje neobjašnjivo.

Odgovorio je i na pitanje zašto predsjednik smatra da on možda i nije Rom, iako se tako izjašnjava.

- Vjerojatno zato što nemam ni zlatan zub ni zlatan sat. Ne odgovaram stereotipu Roma, kao što možda jesu oni za koje se predsjednik, kako je izjavio, tukao. U mojoj obitelji ja sam jedan od najtamnijih, ostali su svjetlije puti od mene, a svi smo visoko obrazovani, samo zdravstvenih radnika imamo osam. Cijeli se život izjašnjavam kao Rom, u vojnoj školi u Jugoslaviji bio sam jedini Rom. Zar bih sada trebao ići na ispitivanje da se utvrdi koliko imam romske, a koliko neromske krvi? Dobivam ovih dana brojne poruke podrške i želim se ovom prilikom zahvaliti svima koji su me nazvali ili mi uputili sms ili mail, rekao je Kajtazi.

Ipak, otvoren je za daljnju suradnju sa svima, pa i Milanovićem, u interesu zajednice koju predstavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:07