PORUKA S PANTOVČAKA

Milanović demantira Plenkovića: ‘Nije točno da je vojska podigla stupanj pripravnosti, ja to nisam naredio!‘

Sadašnje stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj ne zahtijeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga RH, naglasili su iz Ureda predsjednika

Predsjednik Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, predsjednik Republike, Zoran Milanović upravo je demantirao jučerašnju tvrdnju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da je "Hrvatska vojska podignula stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na aktualne globalne okolnosti".

- U cilju točnog informiranja javnosti te kako bi se spriječilo uznemiravanje građana Republike Hrvatske, Ured Predsjednika Republike smatra nužnim osvrnuti se na izjavu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je sinoć rekao kako je "Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja". Prema Zakonu o obrani, stanje pripravnosti podrazumijeva mobilizacijske, organizacijske, sigurnosne i druge mjere i postupke koji su potrebni radi sprječavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Republiku Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske, građana i imovine. Predsjednik Republike u stalnom je kontaktu s vojnim vrhom Oružanih snaga RH i čelnicima sigurnosno obavještajnih agencija. Sadašnje stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj ne zahtjeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga RH. Niti je Vlada RH predložila, niti je Predsjednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaga Republike Hrvatske. Naime, prema Zakonu o obrani, pripravnost Oružanih snaga RH naređuje Predsjednik Republike na prijedlog Vlade RH - stoji u priopćenju glasnogovornika Ureda predsjednika RH.

Podsjetimo, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, nakon sastanka vodstva vladajuće stranke, u ponedjeljak navečer rekao je kako je "Hrvatska vojska podigla stupanj svoje pripravnosti od uobičajenog stanja obzirom na globalne okolnosti koje se zbivaju"

- S posebnom pozornošću pratimo sva zbivanja u našem susjedstvu, jugoistoku Europe. Nikako ne bismo željeli da dođe do bilo kakve destabilizacije situacije u bilo kojoj od nama susjednih zemalja - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2022 11:58