UTRKA ZA PANTOVČAK

MILANOVIĆ DOBIO PODRŠKU OD SDP-a, ALI NE I NOVAC ZA KAMPANJU 'On zasad nije tražio ništa' IMA LI PODRŠKU SVIH OGRANAKA STRANKE? Jovanović tvrdi - da

Zoran Milanović
 Goran Mehkek / CROPIX

Gotovo bez rasprave, sa samo jednim glasom protiv i jednim suzdržanim, 70 članova Glavnog odbora SDP-a odlučilo je dati podršku Zoranu Milanoviću, predsjedničkom kandidatu s karakterom, za utrku na Pantovčak. Milanović na toj sjednici nije bio u dogovoru s Davorom Bernardićem koji je procijenio da bi njegova prisutnost mogla biti pritisak na članove. Samo nekolicina SDP-ovaca smatrala je da je taj potez čudan jer, kako su rekli, “kakvu poruku šaljemo biračima, ako Milanović ne može predstaviti svoj program ni pred SDP-om”.

Nije bilo ni otvorenog Milanovićeva kritičara Zlatka Komadine koji je navodno na godišnjem. Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić novinarima je objasnio kako formulacija o davanju podrške kandidaturi otvara prostor Milanoviću da ga podrže i druge stranke. Milanović jest kandidat SDP-a, a hoće li biti kandidat još neke stranke, to mora dogovoriti s drugim strankama.

Nije otkrio s koliko će točno novca financijski pomoći predsjedničku kampanju, “on zasad nije tražio ništa”. Glavni odbor nije raspravljao o Milanovićevu programu, tu raspravu tek treba provesti. Zna li Glavni odbor SDP-a što je uopće podržao, zanimalo je novinare, a Fabijanić je odgovorio “zato zasad ima samo našu podršku”.

Spekulacije o nezadovoljstvu dijela SDP-ovaca Primorsko-goranske županije odbacio je Željko Jovanović koji tvrdi da će baš ta županija biti prevaga koja će Milanoviću na izborima donijeti pobjedu.

- Nama ne trebaju cheerleadersice, spikerice, pjevači lakih nota. Nama treba odgovoran čovjek koji razumije diplomaciju i koji će svojim karakterom vratiti dignitet funkciji koja ona zaslužuje - poručio je.

SDP-ovci su više vremena potrošili na raspravu o rezultatima europskih izbora negoli na Milanovića. Davor Bernardić istaknuo je SDP-ov uspjeh na europskim izborima kojima je trasiran put za pobjedu na parlamentarnim izborima i poručio da “politika za nas nije vlast nego odgovornost, nije cilj nego sredstvo da u Hrvatskoj omogućimo dostojanstven život svakom čovjeku”.

- Moramo vratiti vjeru u pravosuđe i sudstvo učiniti efikasnijim, ali potpuno neovisnim od političkog ili kakvog drugog utjecaja. Ne smije postati normalno da visoki državni dužnosnik u dvorištu ima parkiran skupocjeni Mercedes ili je vlasnik skupocjenih vila, koje od svoje plaće nije mogao zaraditi - rekao je Bernardić.

Milanović je zahvalio na Facebooku: “Vaša podrška mi znači jer vidim da i vi smatrate nužnim vratiti karakter, sadržaj i smisao dužnosti predsjednika. Računam na vas do kraja ove borbe koju ću voditi s ciljem da Hrvatska postane progresivno, moderno i otvoreno društvo. Vi ste odlučili, pozivam i sve ostale koji dijele viziju takvog društva da se pridruže! Jer, izaberete li mene, Hrvatska će i bez obećanja biti jedna posve normalna zemlja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:04