ZADNJI ČIN

Milanović ekspresno potpisao Zakon i dao ‘zeleno svjetlo‘ Plenkoviću, evo kada Sabor glasuje o novoj Vladi

Protiv prijedloga zakona bila su 62 oporbena zastupnika a dva su bila suzdržana.
 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski sabor u četvrtak je sa 79 glasova izmijenio Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave kojima se ustrojavaju dva nova ministarstva, Ministarstvo demografije i useljeništva te Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Time se operacionalizira dogovor HDZ-a i DP-a po kojemu će nova vlada, umjesto 16, imati 18 ministarstava. Protiv prijedloga zakona bila su 62 oporbena zastupnika a dva su bila suzdržana.

Ministarstvo demografije, kako je kazao tehnički ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, preuzet će poslove demografije iz djelokruga dosadašnjeg Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te djelomično poslove Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske koji se odnose na useljeništvo i povratak hrvatskih iseljenika u Hrvatsku i njihovo uključivanje u gospodarski i društveni život u zemlji.

Ministarstvo zaštite okoliša obavljati će pak poslove zaštite okoliša i prirode te vodnog gospodarstva iz djelokruga dosadašnjeg Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja koje nastavlja s radom kao Ministarstvo gospodarstva.

Uz to, izmjenama zakona Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavlja s radom kao Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te preuzima poslove sadašnjeg Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, koji prestaje s radom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja s radom kao Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih te preuzima poslove dosadašnjeg Središnjeg ureda za demografiju i mlade koji se odnose na unapređenje kvaliteta života mladih.

Stupanjem na snagu zakona prestaju s radom Središnji državni ured za demografiju i mlade te Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva a Ministarstvo poljoprivrede mijenja naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, kazao je Malenica.

Predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao je u četvrtak navečer Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave koji je danas izglasan u Saboru, potvrdio je Hini glasnogovornik Ureda predsjednika.

Zakon će još večeras biti objavljen u službenom glasilu, Narodnim novinama. To otvara put da se u petak u Saboru raspravlja o novoj vladi i njezinom programu te da se glasa o povjerenju novoj vladi.

Hrvatski sabor u petak glasuje o povjerenju novoj Vladi

Mandatar za sastavljanje nove Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak će u Hrvatskom saboru predstaviti nove ministre a nakon rasprave zastupnici će glasovati o povjerenju Vladi koja će imati 18 ministarstva, od kojih tri pripadaju Domovinskom pokretu.

Sjednica će početi u 9,30 sati iznošenjem stajališta zastupnika u slobodnim govorima nakon čega u 11 sati kreće rasprava o novoj Vladi.

Plenković je prošli tjedan predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću donio potpise 78 zastupnika u Hrvatskom saboru u okviru postupka za davanje mandata za sastavljanje nove Vlade.

Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec dana od izbora, u Saboru koalicijski Sporazum koji definira suradnju između te dvije stranke u budućoj vlasti.

Nakon potpisivanja koalicijskog Sporazuma Plenković nije želio otkrivati imena ministara iz redova HDZ-a, kratko poručivši da će sve reći sutra.

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava u srijedu je objavio da će tri resora koja je dobila njihova stranka voditi Ivan Šipić kao ministar demografije i useljeništva, Josip Dabro kao ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Ante Šušnjar kao ministar gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 17:16