RAZGOVOR SA STOLTENBERGOM

Milanović glavnom tajniku NATO-a: ‘Od saveznika tražimo razumijevanje. Hrvati su u BiH diskrimirani‘

Milanović je u razgovoru detaljno informirao glavnog tajnika NATO-a o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, priopćili su s Pantovčaka

Jens Stoltenberg i Zoran Milanović

 AFP, CROPIX

"Hrvatima je uskraćena mogućnosti biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti BiH, što je ujedno direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Takva situacija diskriminira Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, protivna je vladavini prava", poručio je predsjednik RH Zoran Milanović glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu.

- Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, na čiju inicijativu je i došlo do razgovora, a nakon što je predsjednik Milanović glavnom tajniku Stoltenbergu uputio pismo za sve članice Saveza.

Nastavno na spomenuto pismo, predsjednik Milanović je i danas u razgovoru detaljno informirao glavnog tajnika NATO-a o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, odnosno o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH, koji su u velikom broju ujedno i državljani Republike Hrvatske.

Predsjednik Milanović upozorio je kako su Hrvati u Federaciji BiH već niz godina izloženi izbornim manipulacijama te opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH koji nije promijenjen ni nakon višekratnih pokušaja i jasno izraženoj volji političkih predstavnika Hrvata u BiH.

Predsjednik Milanović je stoga još jednom ukazao glavnom tajniku Stoltenbergu na činjenicu da je Hrvatima uskraćena mogućnosti biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti BiH što je ujedno direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Takva situacija diskriminira Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, protivna je vladavini prava, ali i prijetnja stabilnosti u BiH, upozorio je predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović je, nadalje, obrazložio kako neravnopravni status Hrvata u BiH negativno utječe ne samo na stabilnost BiH, nego ujedno dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske kojoj je stabilna BiH od strateškog interesa. Naglasio je zato kako Republike Hrvatska od svojih saveznika, članica NATO-a, očekuje više razumijevanja za pravedne i legitimne zahtjeve u pogledu osiguranja ravnopravnog položaja Hrvata u BiH.

Pri tome je ukazao kako to može pozitivno utjecati i na regionalnu sigurnost, a u čije osiguranje je aktivno uključen i Savez. Predsjednik Milanović i glavni tajnik Stoltenberg razgovarali su i o zahtjevu Švedske i Finske za članstvom u NATO-u, pri čemu je predsjednik Milanović pokazao razumijevanje za kontekst u kojemu se unutar Saveza razgovara o tim zahtjevima, ali ponovio kako i Republika Hrvatska očekuje razumijevanje saveznika za nastojanje da zaštiti prava Hrvata u BiH i time zaštiti svoje državne interese.

Razmijenili su i stavove o pripremama za idući summit NATO-a koji će se krajem lipnja održati u Madridu - poručili su iz Ureda predsjednika RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 22:21