ZADNJA PREPREKA ZA ULAZAK HRVATSKE U EU

MILANOVIĆ: 'Gotovo je! Riješili smo problem sa Slovenijom' JANŠA: 'Ratificirat ćemo hrvatski Pristupni ugovor u roku 30 dana'

 Dragan Matić / CROPIX

NOVO 13:45 - Slovenski premijer Janez Janša potvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare da je slovenska vlada potvrdila memorandum vlada Slovenije i Hrvatske koji se odnosi na pitanje Ljubljanske banke i postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu koji će, prema procjenama, biti okončan u roku od oko mjesec dana.

"Slovenska vlada danas je potvrdila memorandum, odnosno sporazum dviju vlada kojim se pitanje u hrvatski javni dug preuzetih deviznih depozita bivše Ljubljanske banke Zagreb ponovo vraća u okvir rješavanja prema sukcesijskom sporazumu sljednica bivše Jugoslavije", rekao je Janša na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Opširnije pročitajte OVDJE!

13:15 - Europska komisija pozdravila je u četvrtak dogovor između Hrvatske i Slovenije o rješavanju pitanja Ljubljanske banke i na tome čestitala objema zemljama, izjavio je glasnogovornik za proširenje Peter Stano.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

-------------------------------------------

12:44 'Sporazum koji su postigle Hrvatska i Slovenija o načinu rješavanja spora oko Ljubljanske banke predstavlja kompromis, kojim su i jedna i druga strana nešto dobile'. Ocijenio je to premijer Zoran Milanović nakon današnje sjednice Vlade.

'Time će', uvjeren je Milanović, koji bi u ponedjeljak u Mokricama trebao potpisati Memorandum o suglasnosti sa svojim slovenskim kolegom Janezom Janšom, 'pasti i posljednja prepreka na putu ulaska Hrvarske u EU 1. srpnja'. Naime, Memorandumom se slovenska strana obvezuje da će odmah početi s ratifikacijom hrvatskog Pristupnog ugovora, dok će se hrvatske tužbe protiv Ljubljanske banke zmarznuti.

Milanović je istakao kako i dalje ne vidi 'kakvu su to opasnost za Sloveniju predstavljale hrvatske tužbe, no to je, ocijenio je, politika i Hrvatska i Slovenija našle su kompromis'. 'Svejedno', poručio je kako je pitanje hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci 'daleko manji problem od, primjerice, pitanja granice'.

„Hrvatska ne misli izigravati što je potpisala. Dok ja sam ja premijer, to se neće dogoditi“, zaključio je Milanović.

-------------------------------------

12:00 U slovenskoj vladi još nema komentara o memorandumu koji su u četvrtak ujutro u Zagrebu parafirali hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i slovenski pregovarač za Ljubljansku banku Tone Kajzer.

Više o tome pročitajte OVDJE.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Šefovi vlada Hrvatske i Slovenije u ponedjeljak bi u Morkicama trebali staviti „točku na i“ više od dva desetljeća dugom sporu oko štednje u Ljubljanskoj banci i tako otvoriti put ulasku Hrvatske u EU 1. srpnja, kako je i planirano, a što u ovom trenutku koči službena Ljubljana.

Naime, kako je danas najavljeno na sjednici Vlade, premijer Zoran Milanović i njegov slovenski kolega na odlasku Janez Janša potpisat će Memoranudam o suglasnosti između dviju vlada. Taj je dokument rezultat pregovora Zagreba i Ljubljane o načinu rješenja spora oko Ljubljanske banke. Jutros ga je, istakao je Milanović, parafirala prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Uslijedilo je njegovo usvajanje od strane hrvatske Vlade na današnjoj sjednici, a u trenutku pisanja ovog teksta trebala bi ga usvojiti i slovenska vlada.

- Dogovorili smo se sa slovenskim prijateljima i kolegama da počnemo proces ratifikacije našeg Pristupnog ugovora, kazao je Milanović na početku današnje sjednice Vlade.

Naime, Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog Pristupnog ugovora rješavanjem spora oko Ljubljanske banke. Naš je zapadni susjed jedina od 27 članica EU koja još nije ni počela ratifikaciju hrvatskog Pristupnog ugovora. Kako će potpisivanjem Memoranudma pasti i posljednja prepreka za pokretanje ratifikacijskog procesa u 'deželi', u Zagrebu očekuju da će ratifikacija u Sloveniji biti gotova do kraja ovog mjeseca.

Prema riječima ministrice Pusić, rješenje koje donosi Memorandum tiče se samo prenesene štednje, za koju će se rješenje tražiti u sklopu sukcesije pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja (BIS) iz Basela. Postupci pred hrvatskim sudovima, koje protiv Ljubljanske banke vode Zagrebačka banka i PBZ, stavit će se u mirovanje, a Vlada će osigurati i da se ne pokreću novi takvi postupci.

---------------------------------------------------------------------------------

ZAGREB - Memorandumom o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade, koji je parafiran u četvrtak u Zagrebu, dogovoreno je da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, sudski sporovi hrvatskih banaka o prenesenoj štednji bit će stavljeni u mirovanje a slovenska vlada odmah će u parlamentu pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

"Vlada Republike Hrvatske i Vlada Republike Slovenije suglasne su da se rješenje za prenesenu deviznu štednju Ljubljanske banke u Hrvatskoj nađe na temelju Ugovora o pitanjima sukcesije", navodi se u memorandumu u kojem se izražava odlučnost dviju vlada da se čim prije nađe sveobuhvatno rješenje za to pitanje.

U tu svrhu nastavit će se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu ugovora o sukcesiji.

Hrvatska vlada osigurat će da se svi sudski postupci koje su pokrenule dvije hrvatske banke (ZaBa i PBZ) u svezi s prenesenom deviznom štednjom stave u mirovanje. Slovenska vlada osigurat će i suglasnost Ljubljanske banke kao tuženika u tim postupcima.

Uz to, hrvatska vlada osigurat će da se, s obzirom na rješavanje toga pitanja, ne pokreću nikakvi novi sudski ili drugi postupci u odnosu na pitanje prenesene devizne štednje.

"Vlada Republike Slovenije obvezuje se odmah u Državnom zboru pokrenuti postupak za ratifikaciju ugovora o pristupanju Republike Hrvatske EU s ciljem da se postupak ratifikacije dovrši čim prije nakon potpisivanja ovoga memoranduma".

Memorandum će stupiti na snagu nakon što dvije države izvijeste jedna drug u da su izvršile svoj dio dogovorenih postupaka.

Memorandum će premijeri dviju zemalja potpisati na engleskom jeziku, navodi se u tekstu memoranduma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:07