O SPORNOM PUTOVANJU

Milanović: ‘Helikopter nije pršut koji sušite godinu dana pa smažete za dva dana‘

‘Greškom sam putovanje u Albaniju deklarirao kao privatno, moja isprika. Putne naloge nemam‘
Zoran Milanović
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je u petak nakon prve sjednice Vijeća predsjednika RH za energetsku tranziciju da je on svoje putovanje u Albaniju najavio javnosti te da je tamo išao na poziv premijera Edija Rame, prenosi RTL.

"Javnost je znala za moje putovanje jer smo o tome obavijestili javnost prije, išao sam na poziv premijera. To je bio pravi posjet, ali u jednoj ljetnoj formi. Pitate zašto je bio tituliran kao privatni, vjerojatno omaškom. Ja nisam nešto deklarirao kao javno, a znali smo za takve slučajeve, a što je bilo privatno. Ja sam napravio suprotno. Nisam podavao nešto što vrijedi 20.000 kn za 100.000 kn. Pozvao me premijer koji me i dočekao, veleposlanstvo je s tim upoznato. To je sve suprotno od jednog slučaja od prije par godina koji se tiče moje prethodnice. Greškom smo putovanje deklarirali kao privatni posjet", rekao je Milanović.

"Ja se privatno ne mogu kretati, policija je stalno oko mene. Nije ovo zadnji posjet takve vrste, i nije zadnji put na tom brodu, doći će za nekoliko dana netko kod mene. Kriva nominacija ne bi trebala štetiti. Dokumentacije nemamo. Ako mislite na putne naloge, to se ne izdaje. Ne znam kome bih to pisao. Ima i drugi razlog, nisam to smišljao na ovaj način, ali tako je ispalo, ja ne uzimam devizne dnevnice. Jedini motiv za putni nalog je da uzmeš dnevnicu. Od razine državnog tajnika do mene isplaćivanje dnevnice je zapravo džeparenje proračuna, nama su svi troškovi podmireni", nastavio je.

"Ja nisam bio u situaciji da mi je ikad trebao ijedan euro. Pitajte druge dužnosnike zašto isplaćuju dnevnice. Ja sam to radio kao premijer, bilo mi je čudno. Nalozi ne služe za evidenciju, ja sam predsjednik. Ja imam osiguranje, onda kad ga maknete ja mogu u kuću koju su mi roditelji ostavili. Trenutno državne rezidencije za to i služe", dodao je predsjednik.

Milanović je rekao da ne želi prkositi Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. "Nešto što je ustvari službeno deklarirao sam kao privatno, ali nisam ništa skrivao, to je moja greška. Kada nešto deklarirate kao službeno, a idete privatno, onda je to problem. Ja to nisam radio. Išao sam čovjeku, čiji nisam bio konzultant. Da jesam bio, čemu razlika. Ja sam predsjednik RH, odgovaram Ustavu i zakonima", dodao je.

image
Zoran Milanović
Goran Mehkek/Cropix

"Ima jedna druga stvar, gdje ja vidim ozbiljan sukob interesa u kojem se ja mogu naći. Pozivam zakonodavce da to regulira. Od mene se očekuje da promoviram hrvatsku industriju, proizvođače... da li meni te firme isplaćuju naknadu? Kojim redoslijedom to radim? Vrijeme nije neograničeno. Kome to deklariram? Jeste li ikad o tome razmišljali? Ja bih to rado radio, ali tu mora biti red jer će me sutra netko optužiti da uzimam novac. Ispričavam se na tehničkoj grešci", nastavio je Milanović te rekao da nitko nije znao detalje putovanja u Albaniju.

"Fotografirani smo, to se stvarno dogodilo. U službenoj rezidenciji albanske vlade sam bio jednu noć. I telefonom razgovaram sa stranim državnicima, naravno da Vlada ne može znati o čemu sam razgovarao, isto kao što ja ne znam o čemu razgovara premijer. Nije nužno da znamo sve, već da se koordiniramo i imamo zajedničke pravce. Pitanje zašto mediji nisu obaviješteni, ja na to imam pravo, ubuduće ću tako raditi. Ima puno tema o kojima se može raditi", rekao je.

image
Zoran Milanović
Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik se osvrnuo i na troškove putovanja u Albaniju te odgovorio na pitanje je li koristio vojne resurse za potrebe svojih putovanja.

"Nisam vojne resurse koristio za putovanja, to nikad ne radim. O tome ja ne odlučujem. Moje kretanje je strogo nadzirano i ako ja negdje želim ići, o tome u pravilu odlučuje moje osiguranje. Ti podaci se ne bi trebali davati, oni su zaštićeni. Vojska je poseban sustav. Meni se kao premijeru dogodilo nekoliko puta da Vladin avion ne može poletjeti. Ove priče da je helikopter pokvaren, ja sam se toga naslušao od prošle ekipe. Helikopter je sredstvo prijevoza, kad postoje potrebe i mogućnosti, oni se koriste prema procjeni službe sigurnosti. Vojni helikopteri imaju svoje resurse i optimalan broj sati naleta. Normalno da kao predsjednik, kad osiguranje to procijeni, letim hrvatskim helikopterima jer piloti moraju letjeti. Tako je u mnogim državama", rekao je Milanović. "Recimo, moram otići na Hvar i pet puta se prebaciti na kopno, kako da to napravim, na 'luftmadracu', to je odluka na osiguranju."

"Pokušaja svađe između mene i Vlade neće biti. To su resursi koji nam konstantno stoje na raspolaganju, koristim ih onda kada to osiguranje procijeni. Tumačiti da je to trošak poreznih obveznika je krivo, tko bi trebao letjeti? Helikopteri se dižu svaki dan, oni moraju letjeti. Ubuduće to će se malo drugačije regulirati. Ja ću sustav vojske i Glavnog stožera štititi dok god budem uvjeren da je sve po zakonu. Helikopteri se svaki dan kvare, vi to ne možete znati i nije normalno da znate. Hvala stvoritelju što nisam imali ozbiljnijih nesreća. Proračun vojske i resursi su veći, jedino što nemamo dovoljno pilota", nastavio je, a prenio RTL. "Helikopter nije dalmatinski pršut koji sušite godinu dana pa smažete za dva dana. Pitajte osiguranje, bude li potrebno pet puta dnevno. Taj helikopter bi ionako letio, prazan, i to košta."

image
Zoran Milanović
Goran Mehkek/Cropix

Milanović je nastavio: "To je kretanje osobe koje je određenom razinom zaštite, još najbolje da najavljujem, koji je onda smisao štićene osobe? Ukinite to pa ću ići autom u gužvi, tramvajem... Ja sam najavio put u Albaniju. Ovo je bio potpuni službeni sastanak i dosta sadržajniji od onih određenih protokolom, za to postoji proračun. Slušam razno razne mudrijaše, stručnjake za sukobe interesa koji kažu da je to varanje, skrivanje podataka. Mi znamo tko to radi i tko koristi resurse za stranačke potrebe. Adresa za pitanje je MUP i moje osiguranje. Odakle podaci koje imate, ja ne znam tko ih sumira i kako ih imate. To putovanje brodom je iscrpljujuće. Pitate me s kim sam išao, sa suprugom. Mislio sam povesti svoju majku koja je stara, ali nisam siguran bi li to izdržala. Bi li to bilo protuzakonito, ne bi. Helikopteri će letjeti sa mnom ili bez mene. Imamo i policijske helikoptere, malo se zainteresirajte i za to. Ako premijer negdje želi doći, on ne polaže nikom račun zašto tamo želi doći."

Predsjednik je potom rekao da je za dokumente saznao iz medija, a ne od Povjerenstva. "To je isto interesantno. Vojska ima dokumentaciju. MORH ima dokumentaciju. Vojna izaslanica je došla iz Makedonije u Albaniju. Vi tvrdite da ovo putovanje nije bilo javno. Ja sam se evidentno sastao s domaćinom. Putovao sam službeno, to sam najavio, s jednom pogrešnom formulacijom. Ne mogu reći da ne vjerujem da je netko u stanju uhvatiti se za to. Neka kažu koje dokumente i neka manje komuniciraju preko medija. Neka pozovu svjedoke, ima 10 mornara i zamjenika zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, osiguranje... Fotografije nećete ni ubuduće dobiti ako ja tako odlučim. Elementarno povjerenje mora postojati. Ono što je sigurno bilo u slučaju predsjednice, da je to bio privatni put, da je naknadno izdan putni nalog. Ovdje je sve obrnuto. Što biste rekli da sam bio prije dvije godine konzultant albanske vlade i da sam otišao u ovu vrstu posjeta? Ja se osjećam da sam u potpuno netransparentnom prostoru, to je tema, ali to ne čujemo do stručnjaka za sukob interesa."

image
Zagreb, 280820.
Ured predsjednika.
Pantovcak 241.
Press konferencija Zorana Milanovica na temu puta u Albaniju.
Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Goran Mehkek/Cropix

Podsjetimo, predsjednik Republike Zoran Milanović, kako je prvi doznao Jutarnji list, za posjet albanskom premijeru Ediju Rami koristio je 39 metara dugu motornu jahtu Hrvatske ratne mornarice “Učka” te vojni helikopter, a njegov put u Albaniju ispituje i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje se i danas oglasilo o tom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:22