ZA PREMIJERA NEMA DILEME IZMEĐU RASTA I ŠTEDNJE

Milanović: Hrvatska je opterećena nizom kolektivnih ugovora. Dodaci i božićnice su uspomene iz nekih ljepših vremena

'Bio bih najsretniji kada bih kao predsjednik vlade mogao svima dati dvije tisuća eura plaće'
 AP

BRUXELLES - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u srijedu u Bruxellesu da ne postoji dvojba između rasta i štednje, da je potrebno osigurati održiv rast koji ne gura zemlju u dužničku krizu te naći kompromis između između dva pristupa.

- Hrvatska vlada se zauzima za model koji osigurava vidljiv i održiv rast, koji ne gura zemlju u dužničku krizu. Vidjeli smo da su mnoge zemlje stale sa zaduživanjem, ali je izostao rast, a bez rasta nema investicija. Istodobno, investitori traže financijsku stabilnost, nulte ili minimalne deficite, ali onda nema rasta i oni opet nisu zadovoljni. Tu imamo zatvoreni krug koji moramo otvoriti, rekao je Milanović po dolasku na sastanak europskih čelnika iz redova socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka.

Sever: Vlada ne može rezati prava radnika putem dekreta, a bez dijaloga

Mirando Mrsić: Ne pristanu li na rezove, otkazujemo kolektivne ugovore. Ili to, ili grčki scenarij

Riječ je o tradicionalnim sastancima europskih političkih skupina uoči svakog summita EU-a. U srijedu navečer počinje neformalni summit na kojemu je glavna tema gospodarski rast i zapošljavanje.

Upitan čijem je modelu skloniji, onome njemačke kancelarke Angele Merkel, koja više inzistira na štednji, ili onome novoga francuskog predsjednika Françoisa Hollandea , koji traži da se osigura rast, Milanović je rekao da to ne "stavlja na osobnu razinu".

- Nas jedino zanima održiv rast, novcem koji Europa ima i idejama koje mi imamo. Tu ćemo se uklopiti. Ono što je za njih grba na cesti, za nas je planina, a pokazali smo da dobro znamo bušiti planine, rekao je Milanović.

- Hrvatska u ovom trenutku i štedi i razvija se, a rast koji imamo nas ne zadovoljava. Želim više za Hrvatsku. Cijela Europa stagnira, svi stoje, prema tome ovo je zajednička priča u kojoj ćemo pozorno slušati ideje velikih država i onda odrediti svoj stav, rekao je hrvatski premijer.

Na pitanje hoće li ustrajati na promjeni kolektivnih ugovora, premijer Milanović je rekao da očekuje razumne sugovornike o tome pitanju.

- Hrvatska je zadržala skoro sva radna mjesta u javnom sektoru, državnoj upravi i javnim poduzećima, koja uopće nisu restrukturirana. Hrvatska je potpisala niz kolektivnih ugovora koji nas opterećuju. Dakle, mi želimo sačuvati radna mjesta, skoro sva ako je moguće, sačuvati razinu plaća i kada to pogledamo to je već strašno puno, mnoge od europskih država su išle ispod toga, kazao je hrvatski premijer.

Dodao je da su prava koja idu iznad toga, dodaci, božićnice, "uspomene iz nekih ljepših vremena".

- Bitno je raditi i primati plaću. Vjerujem i očekujem razumne sugovornike. Nemojmo ići na galamu, takva su vremena prošla, ako su ikad u Hrvatskoj bila. Bio bih najsretniji kada bih kao predsjednik vlade koja vodi državu, mogao, pod navodnicima, svima dati dvije tisuća eura plaće, ali to je nemoguće. U Grčkoj su umirovljenici imali veće mirovine nego u Austriji i sada je tu nastao problem, nema više novaca, rekao je Milanović.

Premijer Milanović je u Bruxelles stigao izravno sa summita NATO-a u Chicagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2020 19:45