PORUKA IZ DELNICA

Milanović: ‘Hrvatsku su branili sinovi iz malih sredina i gradova, a najmanje oni iz centra Zagreba‘

Hrvatsku su branili sinovi iz malih sredina i gradova, a najmanje oni iz centra Zagreba i drugih velikih hrvatskih gradova, dodao je

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/CROPIX

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović poručio je u petak na obilježavanju 31. obljetnice osnutka specijalnih snaga i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga da su pripadnici tih postrojbi elita, na njih se gleda s posebnim očekivanjima i ugled im mora biti neokrnjen.

"Treba pamtiti činjenicu da su od 75 poginulih vaših prijatelja, suboraca, hrvatskih vitezova, tridesetorica rođeni u BiH, a od preostalih 45 vjerojatno ih pola ima porijeklo iz BiH", istaknuo je Milanović na svečanosti u delničkoj vojarni.

"To je bilo vrijeme kad su Hrvatsku branili sinovi iz malih sredina i gradova, a najmanje oni iz centra Zagreba i drugih velikih hrvatskih gradova", ustvrdio je. Tih ljudi se, nastavio je, ne smijemo odreći. "Ne smijemo se odreći njihove djece i potomaka. Oni su dio nas u drugoj državi i bit će u drugoj državi, ali nož u leđa im ne smijemo zabiti", poručio je predsjednik Republike.

Milanović je izjavio i da se vrhunske vještine mogu najbolje stjecati u suradnji i interakciji s drugima. "Mali narod i mala vojska ne mogu napredovati ako nisu u stalnom kontaktu s onime što je vani, drugačije i otvoreno, to je sudbina i imperativ malih naroda, jer mali narod koji se zatvori u sebe degenerira", dodao je.

Ustvrdio je da "u svim tim savezima nismo radi njih, nego radi sebe".

"Znanja, vještine, sposobnosti i rutine stječete prije svega da bi branili Hrvatsku, njezine interese i njezino mjesto u svijetu. Sve drugo je dobro i potrebno, ali sporedno", poručio je.

"U životu, a posebno u nacionalnoj politici i sigurnosti, važni su prioriteti, a njih određuje demokratski izabrana vlast", zaključio je Milanović.

Sudionike svečanosti pozdravio je zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga OS Ivan Miloš. Na svečanosti je bio i načelnik Glavnog stožera OS admiral Robert Hranj.

Predsjednik Milanović položio je vijenac i upalio svijeću podno križa pred Spomen sobom vojarne, odajući počast poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi. U ime Ministarstva obrane to je učinio savjetnik ministra brigadni general Perica Turalija. Počast poginulima odali su i pripadnici udruga specijalnih postrojbi, lokalne i regionalne samouprave, policije i vojni izaslanik Mađarske u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 05:14