FRENEMIES

Milanović i Jandroković danas su bili srdačni, pročitajte što su sve dosad izgovorili jedan o drugome

Dok je izbjegavao premijera, predsjedniku je s osmjehom prišao šef Sabora, trenutak je to da se prisjetimo njihovih odnosa

Predsjednici Vlade, Republike i Sabora: Andrej Plenković, Zoran Milanović i Gordan Jandroković

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što su prošle godine predstavnici židovske nacionalne manjine i predsjednik Republike jasenovačke žrtve komemorirali odvojeno od predstavnika Vlade, danas su na 78. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika logora Jasenovac došli i predstavnici Vlade i predsjednik Zoran Milanović.

I dok su se premijer Andrej Plenković i predsjednik države upadljivo izbjegavali, fotoreporterima nije promaknulo rukovanje Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Jasenovačko rukovanje šefova države i Sabora dobra je prilika za podsjetiti se na povijest njihova odnosa.

"Njonjo je, na užas većine Hrvatica i Hrvata, već godinama predsjednik Sabora", rekao je Milanović u studenom 2021. tijekom polemike oko toga je li predsjednik Sabora za vrijeme sastanka Vijeća za obranu tipkao po mobitelu(?!).

Jandroković mu nije ostao dužan: "Radi se o vrsti patološke opsjednutosti, ne znam zašto me kontinuirano pokušava uvući u blato koristeći najvulgarnije uvrede na moj račun. Danas neću tako uzvraćati jer osim što je vrhovni zapovjednik on je i vrhovni lažljivac".

Jednom prilikom Jandroković je na Facebooku objavio svoju fotografiju iz mladosti na kojoj je samo u kupaćim gaćicama, kao odgovor na Milanovićevu tvrdnju da je predsjednik Sabora "nasilnik bez mišića".

- Budući da me klaun Milanović optužio da sam nasilnik bez mišića, a kako se zalažem za argumentiranu raspravu, prilažem dokazni materijal. Nasilnik nisam, a o mišićima prosudite sami - napisao je Jandroković uz svoju fotografiju.

Nakon što je Milanović ispalio kako je "Plenković ružan, Pupovac prljav, a Jandroković zao", predsjednik Sabora rekao je kako su to riječi koje nisu dostojne "bilo koga tko obnaša javnu dužnost, a kamoli predsjednika Republike".

- Stoga on za mene više nije politički sugovornik i suparnik. On je osoba očitog poremećaja ponašanja i vjerojatnog poremećaja ličnosti. Sve više ljudi to misli ali još uvijek o tome ne govori glasno. Svoj budući politički odnos i djelovanje prema njemu prilagodit ću tim činjenicama - rekao je Jandroković.

U jednoj od mnogobrojnih izmjena uvreda, Milanović je u svibnju 2022. godine rekao kako ga je majka zamolila da radi mira u obitelji Jandrokovića pusti na miru. Njih su dvojica, naime, obiteljski povezani - predsjednik Sabora u braku je s Milanovićevom sestričnom.

- Javio se Njonjo od HDZ-a neki dan. Mjesec i pol dana sam ga puštao na miru, jer me moja majka zamolila da ga ne diram radi mira u široj familiji. Da ga ne gazim, (ali) morat ću opet - ispalio je predsjednik RH.

Komentirajući Milanovićevo protivljenje ulasku Švedske i Finske u NATO savez, Jandroković je poručio kako je hrvatski predsjednik postao predmet sprdnje u međunarodnoj zajednici.

- Biti danas protiv ulaska Švedske i Finske u NATO jest udar na solidarnost i savezništvo cijelog demokratskog zapadnog svijeta protiv onog što čini Rusija u Ukrajini. Ovdje se nesumnjivo radi o proruskim stavovima. Ali nesumnjivo je da se u međunarodnoj zajednici na njegove stavove gleda s velikim čuđenjem, a u zadnje vrijeme i s podsmijehom - rekao je Jandroković.

Na koncu, čini se da ipak postoji jedno mjesto na kojem se dinamični duo može suzdržati od međusobnih uvreda. Naime, lani u svibnju predsjednik Sabora prvo je na Mirogoju položio vijenac u povodu stote obljetnice rođenja Franje Tuđmana, a zatim se suzdržao od teških riječi na račun predsjednika države, iako su ga novinari zatražili komentar neke Milanovićeve primjedbe.

- Znate da ne volim komentirati izjave predsjednika Milanovića. Prvo, nekoherentne su jer on često mijenja pozicije. Drugo, puno onoga što izgovori, izgovara zato da naudi HDZ-u, da naudi predsjedniku Vlade Plenkoviću. Često izgovara stvari iz pakosti, a ne iz stvarnih promišljanja. On mene nikad nije štedio, ali to mene uopće nije briga. Što se mene tiče, može on o meni govoriti što god hoće, jer znate onu izreku "nije važno što se kaže nego tko to kaže" - poručio je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:18