ZAOKRET ILI?

Milanović i Jandroković privukli pažnju, svi su primijetili promjenu u ponašanju: ‘Družili su se i nakon trke‘

Dok su lani gledali svaki na svoju stranu, ove su godine komentirali natjecanje i nastavili druženje

Gordan Jandroković i Zoran Milanović gledaju Trku na prstenac

 Goran Sebelic/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Sabora Gordan Jandroković privukli su pozornost i izazvali niz komentara prije pet dana jer su viđeni kako neobično dugo i srdačno razgovaraku. Sreli su se u istarskom Barbanu, na Trci na prstenac, koja se tradicionalno održava u drugoj polovici kolovoza. Predsjednik Republike je pokrovitelj Trke na prstenac, a domaćin je načelnik općine Barban, Dalibor Paus, koji je i predsjednik IDS-a.

Protokol je mjesta na tribini za svečane goste rasporedio prema njihovim funkcijama, a ne međusobnim odnosima, pa su tako Milanović i Jandroković sjedili jedan do drugoga. Kao predstavnica Vlade na događaju je bila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac (koja je otišla odmah po završetku trke), a bio je tu i istarski župan Boris Miletić te čelnici političkih stranaka.

Posjetitelji Trke na prstenac, kako oni u široj publici tako i oni u VIP loži, uočili su bitnu razliku u ponašanju predsjednika države i Sabora u odnosu na prošlu godinu. Dok su lani gledali svaki na svoju stranu, ove su godine komentirali natjecanje, a razgovor i druženje nastavili su se i nakon trke i proglašenja pobjednika, na domjenku organiziranom za uzvanike.

Budući da je početkom kolovoza zabilježeno neuobičajeno ponašanje Milanovića i premijera Andreja Plenkovića - u Kninu su se 5. kolovoza prilikom obilježavanja obljetnice Oluje rukovali, da bi se sutradan u Sinju, gdje su obojica prisustvovali Sinjskoj alci, ponovo normalno pozdravili, te čak neko vrijeme i proveli u razgovoru, postavlja se pitanje događa li se nešto novo u odnosima na relaciji Ured predsjednika - Vlada te Ured predsjednika - Ured predsjednika Sabora.

Međutim, sugovornici koji blisko surađuju sa šefovima Sabora i Vlade kažu kako se ne radi ni o kakvu okretanju nove stranice u političkim odnosima između Milanovića, s jedne strane, te Plenkovića i Jandrokovića s druge.

- To što su Jandroković i Milanović komunicirali u Barbanu, nije ništa više od kurtoazije. Točno je da su komunicirali više nego inače, ali posrijedi nisu bili nikakvi politički razgovori, nego samo stvar pristojnosti i prilagođavanja situaciji - kaže nam osoba bliska predsjedniku Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:53