KOMEMORACIJA

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

Pitanje je, naime, hoće li se na službenoj komemoraciji 22. travnja pojaviti predstavnik Židova
 Davor Pongračić/Cropix

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, pozvao je premijera Andreja Plenkovića i čelnika Sabora Gordana Jandrokovića da u četvrtak 22. travnja zajedno sudjeluju na ovogodišnjem obilježavanju proboja zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, ali do ponedjeljka poslije podne nije dobio odgovor.

"Predsjednik je prihvatio poziv organizatora, Javne ustanove Jasenovac. I predložio je predsjednicima Vlade i Sabora zajedničko obilježavanje, ali zasad nisu odgovorili", glasi pisani odgovor iz Ureda predsjednika na upit Jutarnjeg lista.

Vezano uz komemoraciju za Jasenovac, nakon posjeta Topuskom i premijer Plenković je rekao kako protokol još nije dovršen, ali će Vlada položiti svoj vijenac. Tako bi se moglo dogoditi da trojica posvađanih najvažnijih dužnosnika ne dođu zajedno u Jasenovac, kao što, recimo, 30. ožujka nisu zajedno položili vijence na Plitvicama u povodu obilježavanja tzv. Krvavog Uskrsa.

Postoji još jedan problem, i to kudikamo neugodniji. Pitanje je hoće li se na službenoj komemoraciji pojaviti predstavnik Židova, koji su uz Srbe bili najbrojnije žrtve u tom masovnom gubilištu. I to točno osamdeset godina nakon što je 1941. osnovan jasenovački logor, iako se u travnju obilježava proboj koji se dogodio 1945., nedugo prije raspada NDH.

Naime, tri dana prije službene komemoracije još nije bilo poznato niti hoće li sudjelovati predstavnik židovske zajednice, Ognjen Kraus, koji je revoltiran jer su državne vlasti i dalje rezervirane za njegovu inicijativu za potpunu zabranu upotrebe pokliča "Za dom spremni" i svih simbola koji se vežu uz ustašku, četničku i fašističku ideologiju. "Ne mogu vam još ništa reći jer pregovori i dalje traju", rekao nam je Kraus.

Da je upitan dolazak predstavnika židovske zajednice, potvrdio je i Ivo Pejaković, ravnatelj JUSP-a Jasenovac: "Ne znam hoće li se odazvati, ali mi smo poslali pozive. Također ne znam hoće li zajedno doći predsjednik Milanović, premijer Plenković i Gordan Jandroković. To trebate pitati njihove protokole, mi smo uputili pozivnice svim važnim institucijama".

Prošle je godine, prvi put poslije 2014., cjelokupno državno vodstvo Republike Hrvatske posjetilo nekadašnji ustaški konclogor Jasenovac. Zoran Milanović, Andrej Plenković, Gordan Jandroković te izaslanici nacionalnih manjina i antifašista su podno spomenika "Kameni cvijet" položili vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškog logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika, ali i naglasili posvećenost poštivanju antifašizma. Ali, najvažniji je bio istup Ognjena Krausa koji je pojasnio zašto se ipak pridružio državnom vrhu u obilježavanju jasenovačke tragedije. "Došao sam pružiti ruku, pokazati da sam spreman na ozbiljne razgovore o odnosu Vlade i vlasti prema povijesti. Došao sam i zato da riješimo sve naše probleme u interesu Republike Hrvatske i da sve hipoteke koje sramote ovu zemlju stavimo ad acta. Sigurno neću doći sljedeće godine ako se to ne riješi, sad sam pružio ruku da započnemo razgovore. No, neki pomaci su napravljeni", rekao je Kraus novinarima u Jasenovcu.

Neslužbeno se doznaje da je Kraus imao susrete u Vladi, ali u ponedjeljak još uvijek nije postignut dogovor hoće li on sudjelovati na službenoj državnoj komemoraciji u Jasenovcu. U Jasenovac dolaze predstavnici Srba, Roma i antifašista, a Plenković će otići i u Ušticu gdje se nalazi spomen-centar Romima koji su ubijeni u NDH. Zbog pandemije neće biti govora, nego isključivo polaganje vijenaca, iako će nakon komemoracije vjerojatno biti izjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:13