ŠOKANTNA ODLUKA

Milanović ide na izbore sa SDP-om, bit će kandidat za premijera! Mora li dati ostavku?

Predsjednik RH se iznenada pojavio na presici SDP-a

Peđa Grbin i Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik RH Zoran Milanović se, par sati nakon što je objavio iznenađujući datum izbora, neočekivano pojavio u centru Zagreba na presici SDP-a zajedno sa Peđom Grbinom. Doznajemo kako će Milanović biti SDP-ov kandidat za premijersku poziciju, a ustavni stručnjaci koje smo kontaktirali nisu sigurni bi li prije toga trebao dati ostavku.

Sam Milanović na Facebooku je poručio sljedeće:

- Drage građanke i građani, Hrvatice i Hrvati, odlučio sam kandidirati se kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja ove godine. Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz potporu nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima.

Da će Milanović biti kandidat za premijera, rekao je prvi Peđa Grbin.

"Znam da je bilo puno kritika na moj račun i zato ja na ovim izborima neću biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade", rekao je Grbin u petak na konferenciji za novinare na zagrebačkom Marulićevom trgu i prepustio mjesto pred mikrofonima Milanoviću, kojega je najavio kao "nositelja SDP-ove liste u I. izbornoj jedinici i uskoro predsjednika Vlade RH".

Milanović se potom obratio kratkom izjavom, pozvao na okupljanje pojedinaca i stranaka te najavio stvaranje vlade nacionalnog spasa nakon pobjede na izborima.

"U životima svakog od nas postoje trenuci u kojima trebaš izaći iz zone komfora jer drukčije ne može", rekao je istaknuvši kako je taj čas za njega kucnuo "nametom stanovitog Turudića".

"To nije kap koja je prelila čašu, to je kanta koja je prelila septičku jamu svih nečistoća koje guše našu zemlju već godinama", ustvrdio je.

"Svi legalni, legitimni, pristojni načini, i oni možda malo manje pristojni, i pokušaji da se to dokine i spriječi završili su s još većim zulumom, bezobrazlukom, samovoljom, bezakonjem", dodao je.

"Došlo je vrijeme, kako bi rekli moji preci u splitskoj Zagori, da se konji sedlaju", poručio je Milanović te najavio da će okupiti saborsku većinu za "vladu nacionalnog spasa".

"Baš tako – nacionalnog spasa. I punog gasa krenuti u čišćenje Augijevih štala, koje su AP i njegova bulumenta ostavili iz sebe", kazao je.

Čitave rijeke će, baš kao u grčkom mitu, biti potrebne da se to preusmjeri i da bi se to postiglo. "Ovoga puta ne Heraklove rijeke, Alfej i Penej, nego rijeke pravde. Rijeke pravde dolaze", rekao je citirajući stihove pjesme Jure Stublića.

"Obećavam, kao i nekoć, odlučnu i čistu vlast. Lopove, ugnjetače i njihove pomagače izbacit ćemo i zapriječit ćemo im povratak, ali ovog puta na dugo", poručio je.

Sa mnom znate na čemu ste, dodao je te rekao kako se ni on ni njegovi suradnici nisu ogriješili niti se neće ogriješiti o uzuse vlasti koji vrijede u civiliziranim, modernim, zapadnim društvima i demokracijama te pozvao na okupljanje stranaka i pojedinaca.

"Sve neokaljane i čestite političke ljude i stranke pozivam na okupljanje. Razlike među nama postoje i nakon ove objave i trenom ove objave neće prestati. Ali od tih razlika, vjerujem, jača je vjera i snaga u to da možemo raditi zajedno i hoćemo raditi zajedno za dobrobit zemlje koja nam je jedina i do koje je jedino nama zaista stalo. Drugima ili nije ili ni ne znaju za nas", rekao je.

"Rijeke pravde dolaze, izlit će se u proljeće izlit će se u proljeće, cijelom zemljom u proljeće… I vidimo se u jednoj boljoj i vedrijoj zemlji Hrvatskoj", poručio je Milanović s Marulićeva trga na kojem je SDP sazvao konferenciju za novinare nakon što je Milanović kao predsjednik Republike objavio da će se parlamentarni izbori održati u srijedu, 17. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:20