OTKAZAO U ZADNJI ČAS

Milanović ipak ne ide na Putinovu vojnu paradu, navodno se pokvario predsjednički avion...

U zadnji čas otkazao je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, češki predsjednik Miloš Zeman, azerbajdžanski šef Ilhan Alijev...
Zoran Milanović
 Luka Gerlanc/Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović trebao se pojaviti na Putinovoj vojnoj paradi u povodu 75. godišnjice Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu na Crvenom trgu u Moskvi.

Ruski mediji ovih su dana stavljali Milanovićevo ime na popis uzvanika, ali je danas poslijepodne ruska Nacionalna služba novosti (SNS) objavila, pozivajući se na hrvatsku ambasadu u Ruisji, da zbog kvara na službenom predsjedničkom zrakoplovu on ipak neće doći na proslavu. Ruski predsjednik Vladimir Putin toj je paradi želio dati veliki međunarodni značaj te njome početi "izlazak" iz određene izolacije u kojoj je Rusija već šest godina (od aneksije Krima 2014. godine), očekujući velik broj stranih državnika, od američkog predsjednika Donalda Trumpa do njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i japanskog šefa vlade Shinzo Abea te mnogih drugih.

image
Proba u Sankt Peterburgu uoči svečanosti
Olga Maltseva

No, korona, ali i politička situacija prorijedili su popis stranih uzvanika. On se sveo na srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji ionako Putinu mora položiti račun pred odlazak u SAD na razgovore o srpsko-kosovskim odnosima, 27. lipnja, te nekoliko gostiju iz bivših srednjoazijskih sovjetskih republika - Tadžikistana, Kazahstana i Uzbekistana, a najavljen je i vrlo delikatan dolazak predsjednika odmetnutih gruzijskih paradržava, Abhazije i Južne Osetije, čiju je neovisnost samo Rusija priznala.

Moglo se dogoditi da, ako bi gosti bili raspoređeni prema "ruskoj azbuci", hrvatski predsjednik Zoran Milanović u svečanoj loži sjedi odmah do predsjednika Južne Osetije. To baš ne bi bilo zgodno, s obzirom na to da ni EU ne prihvaća i ne priznaje tu odmetnutu pokrajinu te priznaje teritorijalnu cjelovitost Gruzije.

image
Proba u Sankt Peterburgu uoči svečanosti
Olga Maltseva

Osim Milanovića, u zadnji čas otkazao je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se pak opravdava "kompliciranom političkom situacijom u zemlji", a na službenom pozivu su se zahvalili i češki predsjednik Miloš Zeman, azerbajdžanski šef Ilhan Alijev te turkmenistanski despot Gurbangili Berdimuhamedov. Vladimiru Putinu se tako urušava jedan od njegovih najvažnijih političkih događaja. Naime, iako u Rusiji, kao i kod nas, pandemija korone ne posustaje (dosad je zaraženo 345 tisuća, a posljednjih dana broj oboljelih pada, ali je još uvijek na razini više od preko 4 tisuće dnevno) Vladimir Putin ipak je za 24. lipnja odredio održavanje, već jednom odgođene, vojne parade na Crvenom trgu u povodom Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu. Zbog koronavirusa nije se održala 9. svibnja, a izabran je ovaj datum, koji pada na godišnjicu prve takve parade, koji je predvodio veliki vojskovođa maršal Georgij Žukov, kada su pred Lenjinov mauzolej bačene zastave zarobljenih njemačkih vojnih postrojbi.

image
Proba u Sankt Peterburgu uoči svečanosti
Olga Maltseva

No, nije samo korona razlog što najveći broj pogotovo zapadnih državnika neće doći. Naime, 1. srpnja Rusiju očekuje ustavni referendum, kojim će se pobrisati svi dosadašnji Putinovi predsjednički mandati (tri koja su prošla i četvrti koji je u toku do 2024. godine), koji će mu omogućiti da se ponovno peti, a moguće i potom šesti put kandidira na predsjedničkim izborima. Bude li sve kao što je planirano, Putin bi bio na vlasti najmanje do 2036. godine, odnosno do svoga 83. rođendana.

Vjerojatno su sve te okolnosti - nedolazak niti jednog važnog državnika sa Zapada, isti tretman šefova fantomskih tvorevina kao i ostalih predsjednika, Putinov diskutabilni referendum, ali i pandemija korone - dovele do kvara na predsjedničkom zrakoplovu i Milanovićeva neodlaska na Crveni trg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:56