GOST U VETU

MILANOVIĆ 'Iskreno, ne vidim uopće smisao funkcije predsjednika Republike. Trebalo bi ga birati u Saboru'

 Jabuka TV

Premijer Zoran Milanović u utorak navečer gostovao je u emisiji Veto na Jabuka TV-u gdje se osvrnuo na izbjegličku krizu, burnu predizbornu kampanju, ali se usput i pohvalio svime što je Vlada napravila u njegovom mandatu. Prvo su na repertoaru bile izbjeglice i problemi sa Slovencima u posljednja dva dana.

- Ja sam odgovoran za upravljanje krizom, bili smo spremni za to i radimo svoj posao. Pazite, od ulaska u Sloveniju do izlaska je 40 km, a kod nas prođu 300 km. Očekujem da se za dan-dva Slovenija stabilizira, kao što smo mi to napravili...

Zid na granici?

- Dok ljudi budu dolazili, prolazit će kroz Hrvatsku. Kad vidim da Slovenci počnu graditi zid kao Mađari, mi ćemo ga sagraditi duplo brže, ali to nije rješenje. Grčka bi mogla za tjedan dana nadgledanjem vratiti te ljude, to je plan i Njemačka radi na dogovoru s Turcima i Grcima.

Milanović je pričao i o Glavaševoj Slavonskoj sokolskoj gardi koja se u ponedjeljak postrojila ispred Sabora.

- To je operetna manifestacija, ne odobravam to paradiranje. Nisu naoružani, ne prijete, ali mi se to ne dopada - rekao je Milanović nakon čega se osvrnuo na protekle četiri godine.

- RH je danas uređena država, od elektroničkih modela, centralnog obračuna plaća, fiskalizaciju nije trebalo čekati 10 godina da se uvede. Rast osobne potrošnje je tu, rast izvoza i industrijske proizvodnje također. Sve je to smišljena, namjerna i direktna politika. Dubrovačka zračna luka, Pelješki most se zaista počinje graditi, most za Čiovo, Zagrebačka luka – to je ova Vlada napravila.

Premijer je gotovo odustao od molbe za javno sučeljavanje s šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

- Ja ga više neću moliti, on je očito pokazao da je kukavica. S druge strane, ja se moram pokazati hrvatskoj javnosti koja će me ocijeniti i to u srazu sa glavnim pretendentom na to mjesto. Poziv stoji do zadnjeg trenutka, ali to je u prirodi HDZ-a, oni na vlast žele doći silom. Oceans eleven (jedanaest), Sanaders nine (devet), devet Sanaderovih ministara su gojenci i prvaci izbornih lista. Što se promijenilo? Ništa.

Situacija u sportu?

- Tko je prije nas išta napravio? Nitko ništa. Identificirani su problemi, stat ćemo im na kraj, zakonski i civilizirano.

Voditelj Sanjin Španović upitao je Milanovića misli li se kandidirati za predsjednika, a uslijedio je zanimljiv odgovor.

- Sumnjam, a iskreno govoreći ne vidim uopće smisao te funkcije. Mislim da je došlo je vrijeme da se predsjednika Hrvatske bira kroz parlament. Mislim da to treba već od idućih izbora, ali ne mogu ja to promijeniti. Za to je potrebna dvotrećinska većina u Saboru i promjena Ustava. Mislim da će se tome pružati otpor, rekao je Milanović





"Došlo je vrijeme da se predsjednika Hrvatske bira kroz parlam...

"Došlo je vrijeme da se predsjednika Hrvatske bira kroz parlament. Mislim da se to već od idućih izbora, ali ne mogu ja to promijeniti. Za to je potrebna dvotrećinska većina u Saboru i promjena Ustava. Mislim da će se tome pružati otpor", rekao je Milanović

Posted by Veto by Sanjin Španović on 20. listopad 2015




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:47