ZATRAŽIO I ISTRAGU

Milanović izdao zapovijed Hranju: ‘Najstrože zabranjujem prelete vojnih aviona iznad Zagreba i svih drugih gradova!‘

Predsjednik i Vrhovni zapovjednik najstrože je zabranio letove te izdao zapovijed da se istraži odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba

Zoran Milanović

 Bozidar Vukicevic/Cropix

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak popodne dao je zapovijed načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih zrakoplova iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj.

Predsjednik Milanović naložio je načelniku Glavnog stožera OSRH da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba, stoji na kraju priopćenja iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Inače, Ministarstvo obrane u ponedjeljak je najavilo da će se danas, u okviru planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom, provesti zajednička vježba pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”.

Zajednički letovi provedeni su u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad gradova Rijeke, Pule i Zadra. Hrvatski i francuski piloti preletjeli su i iznad Zagreba između 16,45 i 17,45 sati.

Premijer Andrej Plenković obišao je u utorak francuski nosač aviona "Charles de Gaulle" te tom prigodom istaknuo da se vježbom hrvatskih i francuskih vojnih snaga i letom francuskih Rafalea iznad Hrvatske šalje poruka čvrstog strateškog partnerstva dviju zemalja i sigurnosti hrvatskim građanima.

Dio je to aktivnosti koje su poduzete na političkoj razini, istaknuo je Plenković, u izravnom dogovoru s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom, nakon što je u Zagrebu pao dron koji je poletio s područja Ukrajine.

Premijer Plenković kazao je danas popodne na konferenciji za novinare u Zagrebu da je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom te da u Hrvatsku stižu dva američka borbena zrakoplova F-16.

Plenković je ponovio kako je dron koji se u četvrtak srušio na zagrebačkom Jarunu bio naoružan i to argumentirao fotografijama tragova bombe. Time je demantirao današnju izjavu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji je rekao da je na Zagreb pala nenaoružana letjelica.

Plenkovićevu press konferenciju u nekoliko je navrata prekinula tutnjava borbenih aviona koji su upravo u tom trenutku prelijetali Zagreb. Nedugo nakon okončanja presice, stiglo je i Milanovićevo priopćenje o zabrani prelijetanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 00:30