MARIJAN MAREKOVIĆ

‘Milanović je htio poslati vojsku u BiH? Neka Banožić odgovori o kojoj se točno postrojbi tu radi‘

Mareković je kazao kako ministar obrane može u svakom trenutku uputiti izvanredni inspekcijski nadzor
Marijan Mareković
 Darko Tomas/Cropix

Umirovljeni general i predsjednikov savjetnik za veterane Marijan Mareković u razgovoru za Dnevnik Nove TV komentirao je, među ostalim, i kakva će biti daljnja suradnja predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića.

- Mislim da će to teško biti, još se nije dogodilo da neki ministar obrane javno proziva nekog predsjednika da krši zakon i da krši Ustav - kazao je Mareković. Na pitanje novinarke je li predsjednik tražio da se pošalje vojsku u BiH, kako to ovih dana tvrdi ministar Banožić, kazao je kako je to velika laž.

- To nije točno i mislim da bi ministar trebao reći hrvatskoj javnosti koju je to postrojbu Hrvatske vojske predsjednik želio uputiti u BiH - kazao je Mareković, koji je odgovorio i na upit ima li saznanja o tome je li ministar Banožić koristio vojsku u jedinicama lokalne samouprave u kojima je na vlasti HDZ. Mareković je odgovario da u Uredu predsjednika postoji popis svih angažiranja vojske za potrebe lokalne samouprave koji će uskoro biti i objavljen.

Mareković je u razgovoru govorio i o inspekciji koja provjerava odluke admirala Roberta Hranja, ali o slučaju generala Turalije kojeg se degradira.

Kazao je kako ministar obrane može u svakom trenutku uputiti izvanredni inspekcijski nadzor koji bi postupao u skladu sa zakonom.

- Niti jedan glavni inspektor niti inspektorat prije mene, niti u moje vrijeme, nismo vršili nadzor načelnika Glavnog stožera ili njegovog kabineta - rekao je Mareković i pojasnio kako to nije uobičajeno, da se nadzire Glavni stožer.

- Može se to napraviti, u segmentu koji je propisan zakonom. To su pravni propisi, stanje materijalnih sredstava, stanje infrastrukture... rekao je Mareković.

Komentirao je i izjave ministra Banožića da je načelnik Glavnog stožera donio stotinjak zapovijedi i odluka bez njegovog znanja, a na upit je li time prekršen zakon, odgovorio je da ”poznavajući admirala Hranja, on je takav vojnik da to njemu uopće nije slično, sve je po P.S.-u".

Na pitanje može li ministar Banožić utjecati na konačan nalaz inspekcije, Mareković je kazao da se nada da se to neće dogoditi. Kazao je i da osobno ne vjeruje da je bilo bilo kakvog kršenja zakona.

Mareković je govorio i o slučaju generala Turalije koji je razriješen dužnosti.

- Čovjek je stavljen na raspolaganje. Iz kabineta ministra u Ured predsjednika je došao prijedlog gdje ga se predlaže na postavljenje na brigadirsko mjesto. Molim vas lijepo, generala na brigadirsko mjesto i to ne na nekoliko mjeseci dok se nešto ne razriješi, nego do 31. listopada 2023. godine. To je strašna degradacija - kazao je Mareković.

Na upit ima li na popisu još ljudi koji su davno trebali biti u mirovini, ali nisu jer im se produžavala dužnost, Mareković je kazao da djelatne vojne osobe jedino očekuju kako će sve biti riješeno transparentno.

- Ako netko i mora ostati radi potrebe službe, onda svi moraju znati da je to netko ostao tko je morao ostati, a ne da ispada da ostaju samo oni podobni i koji imaju političke veze, a da drugi moraju otići iz sustava - rekao je Mareković. Potvrdio je da takvih ima, a na upit zašto predsjednik ne traži skidanje oznake tajnosti i objave dokumente naveo je kako nije isključeno da neće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:48