PLENKOVIĆ U VINKOVCIMA

‘Milanović je iskompleksirani ljubomorni lažljivac. Veledrogerije? Uopće ih ne pratim, postoji sustav plaćanja‘

‘Na kraju ćemo izabrati predsjednika Vrhovnog suda, a to sto posto neće biti osoba predložena na silu‘, rekao je Plenković
Andrej Plenković
 Vlado Kos/Cropix

Nakon što se danas predsjednik Zoran Milanović ponovno osvrnuo na polemiku s premijerom Andrejem Plenkovićem te ga, između ostalog, optužio da je "špijunčina" jer je izjavio da zna da Zlata Đurđević nije bila predsjednikov prvi izbor za predsjednicu Vrhovnog suda, Plenković je u Vinkovcima odgovorio na tu prozivku.

- Ponaša se kao jedan iskompleksirani, ljubomorni lažljivac. To jedino mogu zaključiti. Nema nikakvog špijuniranja, ima kulturan, uljudan poziv jako stručne osobe koja bi se bila rado uključila u natječaj da je poštovana zakonita procedura. Tlapnje i laži koje pušta u eter da ga netko špijunira, teško. Postoje kulturni, ozbiljni i kompetentni ljudi s referencama i koji bi dobili podršku parlamentarne većine i mene osobno u roku od pet minuta. Suprotno od laži i neprihvatljivog stila ponašanja zato što se radi o iskompleksiranom i ljubomornom lažljivcu. Umjesto da je išao zakonitim putem i umjesto ovog cirkusa gdje svjedočimo kakav je on, možda nije ni loše. Na kraju ćemo izabrati predsjednika Vrhovnog suda, a to sto posto neće biti osoba predložena na silu, rekao je Plenković.

Novinari su ga upitali bi li osoba koja je bila Milanovićev prvi izbor bila njemu prihvatljiva.

- Ne mogu biti jasniji. Stalno govorim jasno i precizno. Možete to dobro interpretirati.

Upitan o načinu komunikacije s predsjednikom, Plenković je rekao:

- Ovaj stil koji je sad već drugi val takve komunikacije dolazi isključivo s njegove strane. I kad bude takvih napada, bit će i ovakvih odgovora. Da ne bi slučajno mislio da će mene impresionirati kao drugi na koje se obrecne ako ga krivo pogledaju. Neće ići. A kako je bio nesposoban kao premijer i kakav je neradnik bio, o tome se pričaju priče.

Milanović se požalio što danas na svečanosti na Pantovčaku nije bio nitko iz izvršne vlasti. Plenković je rekao da on nije dobio poziv te da odgovor treba tražiti od onih koji su pozvani.

- Sutra ću biti na Plitvicama i odati počast Josipu Joviću, poručio je.

Premijer se osvrnuo i na poruku predstavnika veledrogerija.

- Dobro je da javnost zna o čemu se radi. Svaku put uoči nekog važnog datuma, evo pritiska, evo PR agencija, evo orkestriranog angažmana i pokušaja da se nešto naplati. Mi ćemo na temelju razgovora koje smo vodili riješiti dio tih dugova, zdravstvo će ići dalje, bolnice će dobivati lijekove. Nemam pojma što je on o tome komentirao, krajnje je nebitno. To su ovi isti koji su dobili milijardu i 750 milijuna kuna u prosincu, rekao je Plenković dodajući da ne zna o čemu je danas govorio ministar zdravstva Beroš.

Upitan je li zadovoljan njegovim radom, s obzirom da su veledrogerije rekle da im se ministar ne javlja, Plenković je novinarima poručio:

- Ne znam je li vi nastupate u ime veledrogerija ili ne. Ne pratim ih. Postoji sustav plaćanja. Ono što sam tražio od Beroša i Marića da malo zagrebu u te dugove, da zagrebu u odgovornost ravnatelja svih zdravstvenih ustanova da vidimo ima li nepotrebnih troškova u tim silnim milijardama. Pitajte njih, rekao je premijer.

Osvrnuo se i na stanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji te na pitanje vodi li oporba kampanju protiv HDZ-a.

- Ma di je to? Ja sam mislio da to nije na razini Vukovarsko-srijemske županije nego na razini Hrvatske. HDZ ovdje uživa veliko povjerenje, a nastoji se zbog odlaska nekoliko pojedinaca stvoriti ozračje da HDZ nije jak. Meni je načelno uvijek žao kada netko hoće ići nekim drugim putem. To je uvijek pitanje neke osobne ambicije ali baš nikada nije došlo do toga da je netko otišao jer je imao nešto principijelno protiv, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:48