TONINO PICULA

‘Milanović je izazvao ozbiljnu kontroverzu u EU i među NATO članicama, morat će objasniti što je mislio...‘

‘Najvažnije je ovog trenutka dokazati da Hrvatska jest vjerodostojna članica NATO saveza‘, kaže Picula

Tonino Picula

 Bruno Konjevic/Cropix

Istup predsjednika Milanovića o ukrajinskoj krizi imao je nemali odjek diljem Europe. Podsjetimo, Milanović je izjavio da će Hrvatska povući svoje trupe iz NATO snaga u Istočnoj Europi ako dođe do eskalacije napetosti s Rusijom oko Ukrajine.

U Bruxellesu takvim riječima predsjednika Hrvatske nisu bili oduševljeni, a s njim se ne slaže ni SDP-ovac Tonino Picula, člana vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta.

- Razlog da razgovaramo ovdje u ovako dramatičnim okolnostima već govori da smo prešli određenu točku u kojoj je sasvim realno očekivati oružani sukob. Međutim treba napraviti sve da do tog sukoba ne dođe, jer on bi imao velike implikacije, rekao je Picula za RTL i podsjetio kako je Ukrajina zemlja partner Europske unije.

- Ona je dio našeg istočnog partnerstva i u interesu nam je da se upoznamo s činjenicama. Zato smo se odlučili otići u Ukrajinu, da se uvjerimo na licu mjesta, kazao je Picula.

U kontekstu izjava predsjednika Milanovića o povlačenju vojnika, Picula tvrdi da je Hrvatska već puno puta dokazala svoju vjerodostojnost kao NATO članica.

- I vjerujem da ćemo opet dokazati tu vjerodostojnost ako bude potrebe. Naravno, o nekom angažmanu hrvatske vojske najprije treba raspravljati u Hrvatskoj, u tome svoje moraju reći, Sabor, Vlada, ali i predsjednik Republike. Nadam se da do eskalacije neće doći tako da NATO mora biti angažiran, ali on mora prije svega voditi o sigurnosnim prilikama svih članica koje se neposredno nalaze uz potencijalno ratno žarište, izjavio je Picula.

Što se tiče reakcije u Bruxellesu na izjave Milanovića, Picula je bio sasvim otvoren.

- Milanovićeve izjave izazvale su ozbiljnu kontroverzu u Europskoj uniji i među NATO članicama i on će morati pobliže objasniti što je mislio. Najvažnije je ovog trenutka dokazati da Hrvatska jest vjerodostojna članica NATO saveza, da je spremna poštovati svoje obveze, kao što i mi očekujemo da NATO savez, da ne daj Bože zatreba, jednako tako štiti i interese RH i naš teritorijalni integritet, zaključio je Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:08