SRBI O ‘OTETOM KOSOVU‘

‘Milanović je kontroverzna osoba. Blago rečeno, za jednog Hrvata ima vrlo neobične afinitete...‘

Oduševljenje sa zadrškom zbog predsjednika RH: ‘Pa u istoj izjavi nazvao nas je opančarima...‘

Milanović je izjave o Kosovu dao tijekom obilaska vojarne u Petrinji

 Ronald Gorsic/Cropix

Prorežimski mediji u Srbiji još se bave neočekivanom izjavom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o "otetom Kosovu" kojom osporava pravo te države na neovisnost.

Udarna medijska pesnica Vučićevog režima, tabloid Informer, donosi naslov "Ustaše zaratile oko Kosova",u kojem analiziraju Milanovićevu "kosovsku" izjavu, ali i reakciju hrvatske javnosti koja, kako kažu, traži zbog toga njegovu smjenu. No, Iako se "pozdravlja Milanovićeva izjava" kao "nešto što je bjelodana istina", može se reći da je to ipak "oduševljenje sa zadrškom".

Naime, za provučićevskog analitičara iz beogradskog Centra za društvenu stabilnost Srđana Graovca Zoran Milanović je ipak "kontroverzna ličnost", koji je "u više navrata imao izjave koje nam apsolutno nisu odgovarale", a politolog Dejan Miletić naziva Milanovića "ekstravagantnim političarem".

Po Graovcu, Milanović je "od početka sukoba u Ukrajini promijenio retoriku". Tako umjereni beogradski Blic oprezno navodi kako je Milanović izjavu o Kosovu dao u "naletu lucidnosti, iskrenosti ili nečeg trećeg", dajući sebi mogućnost uzmaka, ako hrvatski predsjednik okrene retoriku. Naime, Politika napominje da je u istoj izjavi o Kosovu Srbe ipak nazvao "opančarima", a i neki drugi mediji navode kako Milanović često kaže danas jedno, sutra drugo.

- Milanović je doslovce rekao suhu i neporecivu istinu da je Srbiji oteta teritorij. Milanovićevi protivnici sada koriste ovu situaciju za napad na njega, jer u Hrvatskoj nije dobro reći bilo što u interesu Srba, pa makar to bila i istina. Zato ga sada na sve načine politički diskreditiraju, pozivaju na njegovu smjenu i umanjuju njegovu popularnost u biračkom tijelu, ističe Graovac.

No, unatoč tome, i potpredsjednik vlade i ministra vanjskih poslova Ivica Dačić pozdravio je Milanovićev istup i kazao da mu treba pružiti podršku jer je to ipak izjavio čelnik članice NATO-a i EU-a. Blic tako navodi da je "Milanović u prošlosti bio sklon verbalnim geopolitičkim ispadima, naglim preletima s desne na lijevu stranu i natrag". Nadalje, ističu "blago rečeno, neobične afinitete za jednog Hrvata".

- Dovoljno je spomenuti njegove simpatije prema Vladimiru Putinu i pohvale za Milorada Dodika, piše Blic. Kako Milanoviću možda ne treba vjerovati do kraja, dio beogradskih analitičari navodi i neke drugačije Milanovićeve "vizije Kosova", izrečene prije samo 13 mjeseci, kada je pohodio Prištinu.

- Meni osobno je Kosovo draga država. Kosovo ima prijateljsku državu jer ima živahnu demokraciju. Kosovo je zemlja koja će se vrlo brzo u političkom pogledu pridružiti međunarodnim organizacijama. Ja ću se osobno založiti za nezavisnost Kosova, prisjeća se beogradski Danas tadašnjih Milanovićevih riječi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:57