LOKALNI IZBORI

'MILANOVIĆ JE KRIV ŠTO JE IZGUBIO ISTRU I ZAGREB' Komentar Jelene Lovrić

Zagreb, 160513.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica Vlade.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

SDP je najveći gubitnik lokalnih izbora jer se težak poraz u Zagrebu ne može kompenzirati pobjedom na nekim drugim mjestima. Stranka premijera Milanovića ne samo da gubi gradonačelničko mjesto u Zagrebu, nego vrlo vjerojatno gubi i Gradsku skupštinu, što je sasvim neočekivano.

U trci za gradonačelnika razlika je veća od najava na štetu SDP-a, Rajko Ostojić zaostaje za Milanom Bandićem više nego što se očekivalo, dok je u trci za Zagrebačku skupštinu Bandićeva ad hoc formirana lista iznenadila i stoji mnogo bolje nego se to uopće moglo pretpostaviti. Gotovo se izjednačila sa SDP-ovom. Ali i neovisno od toga, SDP je u Zagrebu očigledno u silaznoj putanji. Premda još uvijek drži prvo mjesto, stranka je od prošlih izbora do danas izgubila možda i trećinu birača. Rezultati u Zagrebu pokazuju da problem nije samo u katastrofalnim taktičkim greškama koje su u vezi s Ostojićevom kampanjom napravljene, nego je problem u vrhu SDP-a i strateške je prirode.

Ostojićev zaostatak od dvadesetak posto teško da se može nadoknaditi, pa je preokret u rezultatu gotovo nemoguća misija. Premda u SDP-u uglas tvrde da se u drugom poluvremenu karte ponovno miješaju, to se u ovom trenutku više ne čini realnim. Pogotovo jer su SDP-ov kandidat i njegova ekipa u kampanji pokazali unikatnu neinventivnost i nevidljivost.

Za razliku od SDP-a, Bandić ima velike šanse ne samo da dobije novi gradonačelnički mandat, nego i formira većinu u Gradskoj skupštini. Što znači da će biti apsolutni gospodar Zagreba. Suradnja s HDZ-om gotovo da se podrazumijeva. Zoran Milanović sada će vjerojatno raspustiti zagrebačku organizaciju.

Ali pitanje je kako će taj scenarij ostvariti. To mu više uopće nije lako uraditi. Zato jer su i u SDP-u sve glasniji oni koji smatraju da je upravo njegova odgovornost za gubitak Zagreba ipak najveća. Jučer je SDP platio cijenu za svoje nekompetentno, traljavo i nedostojno upravljanje Zagrebom. Gubitkom Zagreba i neuspješnim manevrom u Istri Milanović je doživio težak neuspjeh, kao šef SDP-a, ali i kao premijer. Međutim, činjenica da Milanović nije našao snage ni pameti da se nakon izbora obrati javnosti, ne sluti na dobro. Izgleda da iz svojih poraza još nije spreman izvući pouke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:33