ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Milanović je ljubomoran. Mene Macron zove, a njega ne. Hrvatski vojnici u Ukrajini? To nitko nije tražio...‘

Osvrnuo se i na posljednji napad predsjednika

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Na početku je govorio o dogovoru sa sindikatima. “Mislim da je najveća većina zadovoljna”, rekao je. Osvrnuo se još jednom i na rast BDP-a.

“Priče o zločestom HDZ-u koji ukida prirez da onemogući stabilnost financija gradova, pokazale su se lažnima”, istaknuo je rekavši da su to sitni potezi kojim se pokušavaju ušićariti bodovi.

Govoreći o političkim temama rekao je da su gledali natjecanje oporbe koji će više žmiriti na rast BDP-a jer “to njima nije tema”, javlja N1.

Osvrnuo se i na posljednji napad predsjednika Milanovića.

"Vidim da je Milanović komentirao jučerašnji sastanak u Parizu. Razumijem da nekome prođe mandat pa ga nitko ne zove, to nije lako. Nastavlja voditi halucinirajuću politiku koja nije utemeljena niti na jednoj činjenici, nego mora izmišljati po uzoru na prethodnike i mene prikazivati kao premijera opasnih namjera. Pretpostavljam da me zato Macron zove, a njega ne", rekao je Plenković.

"Zanimljivo je kad podsjetimo Milanovića i njegovih 54 zastupnika koji su bili suzdržani ili protiv kad se odlučivalo o benignoj misiji pomoći Ukrajini, i tu su bili protiv. Ponovno imamo proruski narativ koji šteti Hrvatskoj, koji je neprimjeren, a pritom lagati ... Jedna nova halucinirajuća dimenzija, u očaju od ljubomore što ga nitko nigdje ne zove niti ga pita. To je moj odgovor bez da vi pitate…Hrvatska zahvaljujući Vladi uživa respekt, a sigurno ne radi njega i njemu sličnih”, rekao je Plenković.

Na pitanje ako netko od saveznika potegne pitanje slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu, kako će se Hrvatska postaviti, rekao je: “Jučer je bio proces konzultacija. Rusija očito ne misli stati s agresijom. I dalje treba vojno podupirati Ukrajinu, što Hrvatska radi, ali nije bilo obaveze niti konsenzusa niti netko želi nekoga prisiliti. Niti je to, za razliku od ovog koji u očaju želi skrenuti pozornost da postoji, Hrvatsku itko tražio.”

Na pitanje forsira li se uvođenje vojne obuke i ima li to veze s Ukrajinu: “Samo o tome razmišljamo svaki dan i samo to sanjamo.”

“Bio je konzultacijski sastanak. Mnoge zemlje smatraju da moramo dignuti na višu razinu podršku Ukrajinu. Macron je samo rekao da to ne isključuje. Francuzi polaze od postavke da imaju veliku, snažnu vojsku, oni su nuklearna sila, imaju sposobnosti kao malo tko u Europi”, dodao je Plenković i rekao da ne smatra da je izjava neodgovorna. “On ima drugu vrstu odgovornosti, to je velika zemlja, drugačija je odgovornost u odnosu na globalnu sigurnost.”

Na pitanje jesu li razgovarali o pripremama HDZ-a za izbore, rekao je: “Nije bilo odluka. Kad ih bude, objavit ćemo. Ljudi na terenu su agilni i aktivni, za to ne treba posebna odluka.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 11:08