IVO JOSIPOVIĆ

‘Milanović je napravio ozbiljan pomak udesno. Vidjet ćemo što će na to reći birači lijevog centra‘

‘Referendum kod nas nije baš zaživio, a vidimo i da ponekad pitanja budu upitna‘, rekao je bivši predsjednik Ivo Josipović

Ivo Josipović

 Darko Tomas/Cropix

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u četvrtak je tijekom gostovanja u emisiji "Novi dan" N1 Televizije rekao da se uvijek postavlja pitanje dokle treba koristiti referendum i je li on instrument koji se zloupotrijebljava na nekoj populističkoj osnovi.

- Referendum kod nas nije baš zaživio, a vidimo i da ponekad pitanja budu upitna - rekao je Josipović za N1.

- Tu je Ustavni sud koji odlučuje je li neko pitanje dozvoljeno ili nije. Kad se neko pitanje proglasi nedozvoljenim, onda nezadovoljna strana uvijek propituje tko je taj koji može reći da narod o nečemu ne može odlučiti. Mi ćemo, kao mlada država, još dugo biti u fazi da brusimo to - rekao je Josipović te dodao: "Ustavni sud se uvijek vraća na ideju o temeljnim ustavnim osnovama koje se ne bi mogle promijeniti čak ni da ustavotvorac to hoće. Međutim, to je sporno, na kraju će se sve svesti na odluku Ustavnog suda koju će svi morati poštovati."

Što se tiče odluke Ustavnog suda o covid-potvrdama, Josipović kaže: "Očekujem da će tu biti još puno rasprava sa žestokim riječima. Vidimo da je rađena artiljerijska priprema kad je riječ o brojanju glasova. Organizatori su sebi ostavili odstupnicu da kažu: 'Spriječio nas je Ustavni sud, koji kontrolira znamo već tko'."

- Ova inicijtiva Gordana Jandrokovića je dobra, da se stvori povjerenstvo od strane oporbe u Saboru koje će sudjelovati u brojanju potpisa. I ako ih ima dovoljno, moguće je da se referendum ne održi jer bi Ustavni sud mogao reći da ne može - rekao je Josipović.

O izjavama Mostovog Nine Raspudića da Ustavni sud možda nije ni potreban kaže: "Ima zemalja koje ga nemauju, ali ja smatram da je to važna institucija koja je zadnja linija obrane od samovolje izvršne vlasti. Nikako ne bih bio za to da ukinemo Ustavni sud."

Osvrnuo se i na izjave sadašnjeg predsjednika Zorana Milanovića da koji kaže da može tumačiti Ustav jer ga je on i pisao.

- Koliko je on pisao Ustav, to on najbolje zna. Koliko je sam pisao, koliko su to kompromisi, to mi je teško reći, ali sigurno je sudjelovao u tome - kaže Josipović.

Josipović kaže i da je Milanović napravio iskorak prema desnici.

- Napravio je ozbiljan pomak udesno. Hoće li to birači lijevog centra honorirati glasanjem za nekog drugog ili će ostati uz njega, vidjet ćemo - rekao je bivši predsjednik za N1.

Josipović kaže da je ispravno to što je Milanović stao na stranu Mosta što se tiče održavanja referenduma.

- Imali smo i sad demonstracije, imat ćemo ih i ubuduće. I pravo na demonstracije je dio demokracije. Ono što je važno je da se skupovi uredno prijavljuju i da nema nasilja - rekao je Josipović.

Na pitanje hoće li se vratiti u politiku, kaže da o tome ne razmišlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2023 23:01