ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Milanović je prevarant koji vrijeđa cijelu scenu, a ne sjećam se da su mediji ikada nekoga tetošili kao Možemo!‘

Dodao je i kako se Vlada priprema za rebalans proračuna do kojeg će doći u lipnju
Andrej Plenković
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon sastanka užeg kabineta Vlade, javnosti se obratio premijer Andrej Plenković.

- Tema je bio proces plana cijepljenja. Vjerujem da ćemo uz jenjavanje epidemije, cijepljenje i paralelni dogovor na razini EU oko covid-potvrda omogućiti slobodu kretanja kakvu smo imali prije pandemije. Bit će to gospodarski zamah, a za Hrvatsku je to posebno važno zbog dolaska turista, rekao je Plenković.

Dodao je i kako se Vlada priprema za rebalans proračuna do kojeg će doći u lipnju.

- S obzirom na troškove za potpore očuvanju radnih mjesta tijekom pandemije te u zdravstvenom sustavu, kao i troškove niza drugih aktivnosti, kroz rebalans ćemo osigurati daljnje normalno funkcioniranje, izjavio je Plenković.

- Što se tiče nabave ratnih zrakoplova, Vlada cijelo vrijeme radi na analizi ponuda. Imali smo predstavljanje ponuda užem krugu ministara, rekao je premijer.

'Nema prepucavanja s Milanovićem'

Plenković je komentirao zahtjev predsjednika Zorana Milanovića da se sazove sjednica Vijeća za obranu i konačno donese odluka o nabavi borbenih zrakoplova.

- Ja sam mu odgovorio danas, poslali smo mu ponudu za dva termina, sutra ili prekosutra ujutro da se sastane to tijelo koje je savjetodavno, koje nema nikakvu ulogu u donošenju odluke i nadam se da će se to riješiti, rekao je Plenković.

Upitan hoće li sjednica Vijeća za obranu biti prilika da razgovara s predsjednikom i o osobnom sukobu, Plenković je rekao da to neće biti tema sastanka.

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Milanovića kojeg je nazvao prevarantom koji "vrijeđa cijelu političku scenu".

- Imate prevaranta koji vrijeđa cijelu političku scenu, a imate i analitičare koji to zovu prepucavanjem. To nije prepucavanje, rekao je Plenković.

'Filipović je sjajan političar'

Premijer je komentirao i Davora Filipovića kojeg je nazvao sjajnim političarem.

- Nitko nije doživio takvu agresiju kvazikomentatora koji glume, krajnje nekorektno, neprofesionalno, čovjek je po mom dubokom uvjerenju pokazao najveće znanje o Gradu Zagrebu. On je profesor ekonomije, doktor znanosti… Žao mi je da birači to nisu prepoznali. Mislim da je šteta da nije dobio veću potporu u Zagrebu, on ima veliku perspektivu u hrvatskoj politici. On spada u novu generaciju političara, ustvrdio je predsjednik HDZ-a.

- Birači u Zagrebu su dali svoj stav. Ovaj trenutak koji se dogodio u nedjelju je dao većinsko povjerenje platformi Možemo!. Prvo, ovi glasovi Zagrepčana su obračun s nasljeđem bivšeg gradonačelnika, tu nema nikakve sumnje. Drugo, što se tiče lijevog političkog spektra, totalna propast SDP-a, a treće je enormna podrška javnosti i medija. Ne sjećam se da je ikada ijedna opcija u Hrvatskoj imala tetošenje kao što su imali članice i članovi platforme Možemo!, na svim mogućim medijima, rekao je Plenković.

- To je OK. Ja nemam ništa s time, samo netko i to mora reći, da je i to pridonijelo ovim rezultatima u nedjelju, rekao je Plenković.

Upitan je li zabrinut zbog stanja u nekim županijama, poput Vukovarsko-srijemske i Šibensko-kninske, Plenković je ponovio da je HDZ pobjednik izbora.

- Mi smo na prošlim izborima imali izravno izabranih 12 župana i jednog koji je bio partner. Mi smo ovaj puta za dlaku izabrali ponovno njih šestero, rekao je Plenković, dodavši da je moguće da HDZ na kraju drugog kruga ima čak i bolji rezultat u odnosu na prošle lokalne izbore.

Poruka biračima za drugi krug

Upitan je što će poručiti biračima, koga da zaokruže u drugom krugu u Zagrebu.

- Nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, Škoro je javnosti poručio da u drugom krugu ponište listić. Ako on za sebe smatra da pripada desnom političkom spektru, onda je biračima rekao nemojte glasati za Kolindu Grabar Kitarović. Vi križanjem listića onda pomažete Milanoviću. To je činjenica, nije to nešto što ja izmišljam. Isto je napravio i Most, rekli su da se križaju listići. To je za hrvatske građane i javnost važno da vide razliku između ozbiljnih stranaka, koje razumiju dugoročne procese, a to je HDZ, i njih. Mi nikada nećemo nikome savjetovati u demokraciji u vezi izbora, a izbori su jedini način kako građani direktno svojom voljom utječu na procese u državi, da im kažemo da križaju ili poništavaju listić. To nećete čuti niti od mene niti od HDZ-a, rekao je Plenković.

- Naš je stav da pozovemo sve građane da temeljem svoje procjene, svoje savjesti odluče kome će dati povjerenje u drugom krugu, rekao je Plenković.

Crveno-crna koalicija

On smatra i da će HDZ-ov kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije pobijediti u drugom krugu lokalnih izbora zbog "crveno-crne koalicije" odnosno činjenice da su SDP i Domovinski pokret potpisali programsku koaliciju s Damirom Bajsom.

Plenković je nakon sjednice užeg kabineta Vlade ustvrdio da je HDZ uvjerljivi pobjednik prvoga kruga, a posebno se osvrnuo na činjenicu da su SDP i Domovinski pokret potpisali sporazum o potpori Bajsu koji želi osvojiti još jedan mandat na mjestu župana Bjelovarsko-bilogorske županije.

Plenković je to nazvao novumom na političkoj sceni te rekao kako je siguran da će protukandidat Bajsu, HDZ-ov Marko Marušić, pobijediti.

Posebno nakon, kako je rekao, ove crveno-crne koalicije, prvi put javno eksplicirane koalicije. "Partija i Domovinski pokret skupa, protiv Marka Marušića, a za Damira Bajsa u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:48