POTEZ PREDSJEDNIKA

Milanović je saboru predložio Zlatu Đurđević: Ona je spremna na promjene

Predsjednik je predložio predstojnicu Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu za novu predsjednicu Vrhovnog suda
 Ronald Goršić/Cropix

Predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo dr. Zlata Đurđević definitivno je kandidatkinja predsjednika Republike Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda. Predsjednik ju je opisao kao stručnjakom koja "nije dio klike koja ne dopušta promjene".

Predsjednik je, izjavio je novinarima u Sisku, Saboru poslao prijedlog da ju izabere te ponovio da ne namjerava konzumirati proceduru propisanu zakonskim izmjenama iz 2018. godine. Po njoj bi, budući da Milanović neće predložiti nijednog od kandidata koji su izrazili želju da dođu na ovu funkciju (uključujući i aktualnog šefa VS-a Đuru Sessu), da Državno sudbeno vijeće raspiše novi pozivni natječaj na koji bi se dr. Đurđević trebala javiti.

Igre i igrice

- Dobra je stvar što znamo za sve igre i igrice još od 2018. i za donošenje zakona kojima se izlazi izvan ustavnih okvira, ali to će sad trajati mjesecima. Rokovi su sredina srpnja, vidjet ćemo što će ekipa napraviti s tim. Oni bi se pred lokalne izbore htjeli mlatiti sa mnom - izjavio je Milanović, pojasnivši kako misli da je HDZ donio neustavni zakon i da slijedi bitka u kojoj je "on jedan, a njih stotine".

Osvrnuo se i na to što je režiser Dario Juričan Ustavnom sudu podnio prijedlog za ocjenu izmjena Zakona o DSV-u. Milanović to vidi kao "uslugu" HDZ-u jer je sada dobio priliku preko Ustavnog suda kazati da je procedura predlaganja predsjednika Vrhovnog suda u skladu s Ustavom.

U pozadini vidi orkestar u kojemu svira savjetnik premijera i predsjednika HDZ-a Vladimir Šeks, koji za račun HDZ-a stvari odrađuje preko svojega kuma, predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, koji je, nastavio je Milanović, predmet već dao u rad svojoj bliskoj suradnici Snježani Bagić.

- Pitajte ljude koji ne žele javne rasprave Ustavnog suda. Šef tajne službe, kum od Vladeka, zajedno su upakirani u Ustavni sud i kad god je osjetljiva situacija - tajna komunikacija. Ovo svi znaju i govore, ali mene se najviše čuje i moja je dužnost da ovo kažem - rekao je Milanović i podsjetio da su se ustavni suci prije birali običnom većinom, a od izmjena Ustava kojima je dao osobni doprinos izabire ih se dvotrećinskom većinom.

Govoreći o izvornoj ustavnoj ovlasti da predlaže predsjednika Vrhovnog suda, Milanović je podsjetio na bivšeg premijera Ivu Sanadera, koji je 2005. "iz jednog malog grada maknuo nekakvu ustašku ploču i pozvao se na Ustav, hrvatski ugled i respekt, iako to baš nije bilo po proceduri". Do njega je tada, rekao je predsjednik, sjedio Jandroković.

"Gogo će sakriti"

Na pitanje što ako predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne stavi u proceduru njegov prijedlog o izboru dr. Đurđević, odgovorio je: "Gogo će to vjerojatno sakriti u neku košaricu... Vidjet ćemo što će DSV... Ima vremena do sredine srpnja, pa ako do tada ne izaberemo gđu. Đurđević, bit će neki v. d. predsjednika Vrhovnog suda".

Jandroković je odgovorio predsjedniku rekavši kako se ne vodi argumentirana rasprava o onome što nas čeka, a to je izbor predsjednika Vrhovnog suda. - Htio je tu raspravu pretvoriti u osobnu kavgu, gdje ćemo se vrijeđati, kako se ne bi vidio meritum, a to je poštovanje Ustava i zakona. To je karakteristika primitivnih ljudi; kada nemaju argumente, onda vrijeđaju i lažu - rekao je Jandroković.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da Ustavni sud svoja stajališta izražava u odlukama i rješenjima koja su obvezatna i dužna ih je poštovati svaka pravna i fizička osoba, što se odnosi i na predsjednika Republike.

"Prof. Đurđević mogla bi prodrmati pravosudni sustav"

O izboru prof. Zlate Đurđević kao čelne osobe Vrhovnog suda raspravljalo se i u Globusovoj "Čajanci". Mišel Jakšić, SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, Dražen Bošnjaković, bivši HDZ-ov ministar pravosuđa i član tog istog Odbora, te odvjetnik Anto Nobilo raspravljali su o raznim aspektima ovakve odluke.

- U svakom slučaju, prof. Đurđević može biti ta osoba - rekao je tijekom diskusije Bošnjaković, komentirajući mogućnost da se predsjednika izabere izvan sudačkog sustava - koja bi "razdrmala" sustav.

- Zakon propisuje i mogućnost da predsjednik Vrhovnog suda ne mora biti sudac - dodao je Bošnjaković, istaknuvši, između ostalog, kako bi se moglo dogoditi da kandidati koje Milanović ne predloži ospore njegov izbor.

- Što ako se netko tko se pojavio na natječaju DSV-a pobuni i kaže da predložena osoba nije prošla propisanu proceduru - pitao je u jednom trenutku Bošnjaković.

- Ako se želi zaista prodrmati sustav, onda je zapravo dobra varijanta da novi predsjednik Vrhovnog suda dolazi izvan sustava, da ima svoj cilj i ide prema tome - istaknuo je Bošnjaković.

Nobilo se pozvao na dosadašnju vrlo aktivnu ulogu prof. Đurđević.

- Referirala se u nizu velikih javnih polemika s čvrstim stavovima i branila je te stavove nasuprot ključnih ljudi u ovoj državi, Predsjednika, premijera. Ako želimo prodrmati pravosuđe, ona je idealna osoba za to.

Kada bi se umiješala u analizu konkretnih predmeta, sve što je rekla, bilo je odlično - smatra Nobilo.

Mišel Jakšić smatra da je ovakvo rješenje dobro jer je prof. Đurđević neupitni pravni autoritet.

- Ako se svi slažemo da bi sustav trebalo prodrmati i napraviti pozitivnu klimu, onda se može pokušati na taj način - rekao je Jakšić o profesorici koja bi trebala voditi Vrhovni sud. (B .Vlašić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:08