GRLIĆ RADMAN

‘Milanović je trebao biti na krunidbi! Premijer je tražio da spasim reputaciju Hrvatskoj pa sam uskočio‘

Ministar vanjskih poslova je kazao da Milanović mora shvatiti što ‘zapravo predsjednik države radi‘

Gordan Grlić Radman

 Kenzo Tribouillard/Afp/Profimedia/Kenzo Tribouillard/afp/profimedia

Predsjednik Zoran Milanović trebao je prisustvovati krunidbi Charlesa III., poručio je u subotu iz Londona ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je bio na toj ceremoniji umjesto šefa države.

Službeni Pantovčak u petak je objavio da Milanović neće otputovati na krunidbu Charlea III. zbog kvara na službenom zrakoplovu.

"Crk‘o Maršal. Pokvario se avion. To se često događa, a ne mogu blokirati cijeli tjedan s obzirom da je to trebao biti protokolarni, revijalni posjet u kojemu sjediš pet sati na jednom mjestu", rekao je Milanović u petak novinarima u Puli.

Hrvatsku je stoga na krunidbi predstavljao šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji se u London uputio redovnim komercijalnim letom.

U subotu je u izjavi novinarima ministar rekao da je “nedvojbeno” da je Milanović trebao doći na krunidbu te da predsjednik mora znati što su mu prioriteti.

“U Ustavu piše da predsjednik države predstavlja svoju državu u inozemstvu, a on to ne čini”, rekao je Grlić Radman i dodao da Milanović mora shvatiti što “zapravo predsjednik države radi”.

Ministar je rekao da je “uskočio” kako bi se spasila reputacija države te da je odmah rezervirao avionske karte komercijalnim letom nakon što ga je nazvao premijer.

To “nije bio nikakav problem”, a komercijalnim letovima stiglo je još nekoliko predsjednika, rekao je šef diplomacije.

Dodao je da su na krunidbi bili “svi europski predsjednici” osim Milanovića. Grlić Radman je rekao da mu je na “brzoj reakciji” da sudjeluje na krunidbi umjesto predsjednika zahvalio i britanski veleposlanik u Hrvatskoj, “jer to njima puno znači”.

Krunidba kralja Charlesa III. je bila i odlična prigoda za bilateralne susrete i zastupanje nacionalnih interesa, rekao je ministar.

Kazao je da je u Londonu, između ostalih, razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, predsjednicima Češke, Estonije, Latvije i Austrije te s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2023 10:35