PLENKOVIĆ IZ PORTA

‘Milanović je u kampanji, a njegovo političko divljaštvo i primitivizam prema medijima je neviđen‘

‘Pretpostavljam da je Milanović i dalje u nekoj kampanji gdje nastoji preostale džepove SDP-a učiniti živima jer Grbin ne postoji‘
Andrej Plenković
 Luis Vieira/POOL/AFP

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na europskom Socijalnom samitu u Portu.

On je u petak i subotu sudjelovao na Socijalnom samitu gdje su šefovi država EU-a, europske institucije i socijalni partneri potpisali dokument o predanosti u provođenju jače socijalne politike do 2030. godine.

Nakon samita se obratio novinarima.

- Sinoć smo raspravljali o daljnjim aktivnostima u pogledu borbe protiv covida, o cjepivu i o zelenoj digitalnoj potvrdi. To bi trebalo omogućiti lakši protok ljudi za vrijeme turističke sezone i očekujemo dogovor u idućih nekoliko tjedana. Danas smo imali i konferenciju s Indijom i razgovarali smo o strateškom partnerstvu Indije i EU, sporazumima o slobodnoj trgovini, klimatskim promjenama...

Kada je riječ o cjepivu, Plenković je rekao da su sada svi fokusirani na jačanje proizvodnih kapaciteta, a manje na intelektualno vlasništvo.

Upitan o zelenim potvrdama koje bi trebale omogućiti ljudima da putuju u uvjetima pandemije, Plenković je rekao:

- Ideja je da sustav bude kompatibilan, riječ je o tri kategorije: oni koji su preboljeli Covid, oni koji su cijepljeni i oni koji imaju negativan test. Tako ćemo imati osiguranje za kretanje iz jedne u drugu državu članicu.

Osvrnuo se i na članstvo u Eurozoni i Schengenu.

- Covid je ostavio traga i na proračunski deficit. Idemo dobrim smjerom i pronaći ćemo rješenja koja će omogućiti članstvo u eurozoni u idućem razdoblju.

Plenković je stao je u subotu ponovo u obranu prijedloga zabrane rada nedjeljom te odbacio ocjene predsjednika Zorana Milanovića o tom prijedlogu kao neosnovane, dok je njegove izjave o medijima opisao kao političko divljaštvo i primitivizam. Komentirao je i izjave predsjednika koji je rekao da je zabrana rada nedjeljom 'predizborna finta'.

- Nisam vidio što je on rekao, pretpostavljam da je i dalje u nekoj kampanji gdje nastoji preostale džepove SDP-a učiniti živima jer Grbin ne postoji. Ovo je kampanja dosad neviđena da ju radi predsjednik republike, a bivši predsjednik SDP-a. To je valjda neko novo poimanje demokracije kao i salva uvreda prema novinarima HRT-a... Očekivao sam da će ga HRT i novinari prijaviti Europskoj federaciji novinara i tražiti zaštitu i osuditi takav čin. Takvo političko divljaštvo i primitivizam prema medijima je neviđen. Što se tiče rada nedjeljom, mi smo u proteklim mjesecima temeljito radili na prijedlogu izmjena zakona o trgovini. Milanović očito nije pratio niti prošlogodišnju kampanju za izbore za Hrvatski sabor jer je to bila jedna od ključnih poruka našeg izbornog programa. Mi smo proteklih mjeseci vrlo temeljito radili na prijedlogu izmjene zakona o trgovini, proveli smo različite konzultacije i ankete. Većina građana je za zabranu rada nedjeljom. Želimo omogućiti rad nedjeljom do 16 nedjelja u godini čime bismo apsolvirali sve potrebe što se tiče turističke sezone, omogućilo bi se rad centara u vrijeme blagdana a našao bi se balans između radnih aktivnosti i obiteljskog života. To je izbalansiran i primjeren prijedlog, nije ni na koji način povezan s ovom izbornom kampanjom, poručio je Plenković iz Porta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:07