OŠTRA OSUDA

'MILANOVIĆ JE UVRIJEDIO 15 TISUĆA POGINULIH U DOMOVINSKOM RATU' Reakcija HDZ-a

Split, 170313.Splitski HDZ sazvao konferenciju povodom jucerasnje izjave premijera Zorana Milanovica kako je u Hrvatskoj bio gradjanski rat. Uvrijedjeni hadezeovci traze od premijera da se isprica narodu i generalima.Na fotografiji: Petar Skoric, Ivo Sanader i clanovi stranke.Foto: Jadran Babic / CROPIX
 Jadran Babić / CROPIX

SPLIT - Predsjednici županijskoga splitsko-dalmatinskog i splitskog HDZ-a Ante Sanader i Petar Škorić na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare ocijenili da je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović da je svojom izjavom o "građanskom ratu" uvrijedio Domovinski rat, hrvatske branitelje, a posebice 15.000 poginulih u Domovinskom ratu.

Reagirajući na dio Milanovićeve izjave u kojoj je, uspoređujući Hrvatsku s Danskom i Finskom, rekao među ostalim da "Finska nije imala građanski rat nikada", Sanader je istaknuo kako je tužno i tragično da 18 godina nakon Domovinskog rata o njemu tako govore najodgovorniji dužnosnici u Hrvatskoj, a Škorić je poručio da HDZ traži ostavku ili ispriku Zorana Milanovića.

BRANITELJI: 'Tražimo ostavku premijera! MILANOVIĆ: 'Nisam rekao da je u Hrvatskoj bilo građanskog rata!'

"Gospodin Milanović je na bešćutan način naš sveti Domovinski rat nazvao građanski rat i tako povrijedio sve nas, sve branitelje, invalide Domovinskog rata, posebno 15.000 poginulih Hrvata u Domovinskom ratu", rekao je Sanader, koji je ujedno i župan splitsko-dalmatinski.

Po njegovim riječima, Milanović je svojom izjavom povrijedio i Deklaraciju o Domovinskom ratu i Deklaraciju Vijeća Europe.

"Čudno je da nema reakcija iz vladajućeg SDP-a, te DORH-a i svih ostalih koji su dužni štititi Deklaraciju o Domovinskom ratu kao i Deklaraciju Vijeća Europe", kazao je Sanader te dodao kako je to što je rekao Milanović za svaku osudu, te da je tužno i tragično da 18 godina nakon Domovinskog rata o njemu tako govore najodgovorniji dužnosnici u Hrvatskoj.

Škorić je poručio da "HDZ traži ostavku ili ispriku Zorana Milanovića, jer preko ovoga (izjave) se ne može prijeći".

"Je li moguće da premijer jedne države koja je pretrpjela agresiju tih razmjera, a koju definiciju i činjenicu je prihvatilo i Vijeće Europe, može javno iznijeti takvu tvrdnju te agresiju pretvoriti u građanski rat i tako činiti nemjerljivu štetu vlastitom narodu i državi koju predstavlja", upitao je Škorić.

Premijeru Milanoviću ne zamjeraju što je "kao mladić u najboljim godinama izbjegao braniti Domovinu, što mu je bila dužnost", ali mu, kako je rekao Škorić, "zato ne dopuštamo da omalovažava hrvatski narod i pamćenje tog naroda izvrćući činjenice i istinu o fašističkoj agresiji Srbije na Republiku Hrvatsku".

"Skandalozno je da iz usta hrvatskog premijera čujete kako velikosrpsku agresiju pretvara u građanski rat. Njemu očito ništa ne znači ni oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Opravdano strahujemo da ova izjava samo priprema terena za povlačenje hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid tijekom rata od 1991. do 1995. godine. Jer, ako je ovo bio građanski rat, kako sugerira Milanović, tada otpada i tužba Srbije da je izvršila agresiju na našu zemlju", kazao je Škorić koji je također oštro kritizirao i raniju izjavu premijera Milanovića da je Hrvatska "slučajna država".

Premijer Zoran Milanović odbacio je danas prijepodne optužbe da je rekao kako je u Hrvatskoj bio građanski rat, ustvrdivši da njegova izjava na Novoj TV nije bila puštena u cijelosti, već je prerezana u pola rečenice, pa se nije čuo nastavak u kojemu kaže kako je Hrvatska jedina država koja ulazi u Europsku uniju, a koja je imala razoran rat i agresiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:15