PLENKOVIĆEV ODGOVOR

‘Milanović je vrlo nervozan, a jedna njegova rečenica je znakovita. To je kapitalna informacija‘

‘Ne pratim svoje članove vlade, gdje šeću, s kim se druže... Možda da predsjednik objasni, ako je tako nervozan, zašto je išao u Klub‘
Premijer Andrej Plenković
 Željko Hajdinjak/Cropix

Premijer Andrej Plenković odgovorio je iz Koprivnice na tvrdnje predsjednika Republike Zorana Milanovića da je znao sve o istrazi u aferi Janaf.

- Nažalost, nisam imao prigodu slušati izjavu predsjednika. Komentirat ću na temelju blic pogledanih izjava. Znakovita je rečenica 'ja sam bio premijer i sve znam'. To je kapitalna informacija da nije svejedno tko je na čelu vlade. Na čelu vlade može bitinetko koga zanima što radi DORH, policija i USKOK i želi detaljno znati što se događa u kojoj istrazi. Mene ne zanima. Ja to ne želim znati i to je ključno u borbi protiv korupcije. Idemo s dvije jednostavne teze. Pitanje je zašto je Kovačević predložen za šefa uprave ako se nešto znalo. Sigurno ne bi bio predložen da se išta znalo. Bismo li mi Barišića stavili na listu da smo znali da će biti uhićen? Sigurno da ne bismo. Ovaj današnji trenutak je po meni velika razdjelnica. Ovo su vrlo nervozne reakcije, ali njega morate pitati zbog čega.

Je li DORH trebao Vas ili ministra obavijestiti da se s tim čovjekom nešto zbiva? Osjećate li se loše zbog toga?

- Nemam ja nikakvih osjećaja spram toga. Postoje činjenice koje su vam poznate u određenom trenutku i činjenice koje vam nisu poznate.

Upitao je novinare misle li da je realno da su on i ministar Božinović utjecali na istragu kako bi utjecali na predsjedničke izbore, pa onda još malo kako bi prošli i parlamentarni izbori...

- Policija radi svoj posao. Ti procesi idu u jako uskom krugu ljudi. Bi li ministar unutarnjih poslova trebao biti u tom krugu? Svaka istraga treba ići onako kako je to zakonom određeno.

Upitan je i da komentira što su neki njegovi ministri viđeni u Kovačevićevom Klubu.

- Ne pratim svoje članove vlade, gdje šeću, s kim se druže... Možda da predsjednik objasni, ako je tako nervozan, zašto je išao u Klub.

- Da sam ja takvo što izjavio o istrazi, imali bismo rafalnu vatru u medijima po meni, izjavio je Plenković.

Ključ je razlika između pogleda na rad sudstva, policije i drugih neovisnih tijela. Ta tijela provode mjere za koje oni misle da su dobre.

Je li onda Milanović kršio zakon kada tvrdi da je sve znao ili je uobičajeno da DORH obavijesti ministra o nekim važnim stvarima?

- Meni se nijedan ravnatelj nije dolazio ispovijedati o procesima, rekao je Plenković ustvrdivši da je vlada svoja provjeravanja radila kad je trebala imenovati nekoga.

Podsjetimo, Milanović je ranije komentirao rasplet "slučaja Janaf" poručivši da je bio premijer i da "zato u tom svijetu za njega nema tajni".

- SOA nije znala za istragu. To je posao koji su radili DORH, odnosno USKOK i kriminalistička policija. To sve znaju ministar unutarnjih poslova i predsjednik Vlade. I zato mene pitati kakva je moja priroda odnosa s Kovačevićem, a ne pitati što se događalo 11. studenog 2019. za mene je pogrešno, kazao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:32