POSLOVNI FORUM

Milanović: ‘Jedini gospodarstvenici od formata koji su mi dolazili bili su iz Turske‘

Postupno se razvija i naša suradnja za ulaganja u energetici, bankarstvu, građevinarstvu i turizmu, izjavio je Recep Tayyip Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan i Zoran Milanović

 Ronald Gorsic/CROPIX

Nakon što su sudjelovali na otvorenju Islamskog kulturnog centra u Sisku, predsjednici Republike Hrvatske i Republike Turske, Zoran Milanović i Recep Tayyip Erdoğan, stigli su sa sat vremena zakašnjenja u zagrebački hotel Westin gdje su prisustvovali Hrvatsko-turskom poslovnom forumu.

Predsjednik Milanović rekao je da će posjet turskog kolege Erdoğana učvrstiti međusobno povjerenje i odnos dviju zemalja.

image

Recep Tayyip Erdoğan i Zoran Milanović

Ronald Gorsic/CROPIX

"Politika bez principa je društveni grijeh, kao i gospodarenje bez osnovnih morala. Vjerujem kako svi prisutni razumiju ove procese i aktivno će doprinijeti da principi i moral obilježe našu suradnju u budućnosti. Naši dugogodišnji bilateralni odnosi zrcale se u jačanju naših gospodarskih i investicijskih veza. Prošle godine naša je robna razmjena dosegnula 846 milijuna dolara. Vjerujem kako će do kraja ove godine naša robna razmjena premašiti velikih, ali opet nedovoljno velikih milijardu dolara. Posljednjih godina Turska je najviše ulagala u Hrvatsku u sektore turizma, obnovljivih izvora energije i bankarstva. Osobno sam primio niz istaknutih turskih poslovnih ljudi i mogu reći da su u godini pandemije 2020. jedini gospodarstvenici od formata koji su dolazili bili isključivo iz Turske", izjavio je Milanović.

Nova suradnja

Turski predsjednik Erdoğan podsjetio je da se ove godine obilježava 30 godina hrvatsko-turskog diplomatskog odnosa i šest godina od njegova posljednjeg dolaska u Zagreb.

"Naše trgovinska razmjena, koja je na početku 2022. iznosila 387 milijuna dolara, sad je dosegla gotovo 900 milijuna dolara. Postupno se razvija i naša suradnja za ulaganja u energetici, bankarstvu, građevinarstvu i turizmu. Ovaj će forum utrti put novim mogućnostima suradnje, a nadam se i pomoći ukloniti birokratske prepreke u poslovnom svijetu", rekao je Erdoğan te nabrojio neka od područja u koja je Turska spremna više ulagati, poput digitalizacije, organske poljoprivrede, stočarstva, navodnjavanja i obnovljivih izvora energije.

image

Recep Tayyip Erdoğan

Ronald Gorsic/CROPIX

Hrvatsko-turski poslovni forum održao se s ciljem unapređenja poslovne suradnje između dviju država. Širenje ekonomskih interesa jedan je od najvažnijih razloga posjeta turske delegacije Hrvatskoj. U zagrebačkom hotelu Westin u četvrtak se okupilo više od 75 turskih gospodarstvenika i oko 160 hrvatskih poduzetnika. U dijelu foruma zatvorenom za javnost predstavnici kompanija različitih sektora održali su razgovore u "četiri oka" s ciljem povezivanja gospodarstvenika i moguće uspostave poslovne suradnje. Turske tvrtke koje su dio delegacije posluju u građevinskom sektoru, turizmu, energetici, poljoprivredi, farmaceutskoj industriji, prerađivačkoj industriji, financijskom sektoru i drugim gospodarskim granama.

Hayat i Dogus grupa

Jedna od najatraktivnijih tvrtki čiji je predstavnik došao na forum je Hayat Holding. Riječ je o kompaniji koja je osnovana 1937. godine, a danas je globalni igrač koji u svom portfelju ima 41 tvrtku koje posluju u različitim industrijama, od sektora robe široke potrošnje do ploča na bazi drva i upravljanja lukama. Hayat Holding ima više od 17.000 radnika u 12 zemalja, a proizvodni pogon nalazi im se u Maglaju u Bosni i Hercegovini.

image

Recep Tayyip Erdoğan i Zoran Milanović

Ronald Gorsic/CROPIX

Jedna od tvrtki koja je sudjelovala na Forumu je i Doğuş grupa, odnosno njezin direktor za Hrvatsku od 2009., Burak Baykan. Doğuş grupa uložila je u marine i hotele u Hrvatskoj te je trenutačno u fazi realizacije velike investicije u hotel s pet zvjezdica na mjestu nekadašnjeg sjedišta zadarske Maraske. Investicija je vrijedna 120 milijuna eura.

Sudionici su imali priliku razgovarati s predstavnicima Ece Holdinga, koji se bavi proizvodnjom keramike te kompanije TAV Airports koja upravlja s 15 zračnih luka u osam zemalja, a ima i 15 posto udjela u konzorciju koji upravlja Zračnom lukom "Franjo Tuđman".

Na forum su došli i predstavnici Kent banke te niz respektabilnih kompanija iz Turske. Na zatvorenom dijelu foruma navodno se trebalo razgovarati i o sporu nastalom oko najveće geotermalne energane u koju su investirali Dragan Jurilj i turska investicijska grupacija MB Holding.

image

Zoran Milanović

Ronald Gorsic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 23:30