PROMOCIJA ČASNIKA

MIlanović: ‘Kad vojnici i policajci ne znaju što im je zadatak i koja su pravila onda je teško‘

Na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman održana je promocija 177 polaznika vojnih škola
Zoran Milanović
 Bruno Konjević/Cropix

Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) Dr. Franjo Tuđman u petak je održana promocija 177 polaznika vojnih škola, uključujući i polaznike iz susjednih zemalja, a na svečanosti je sudjelovao i hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović.

Među 177 polaznika koji su uspješno završili izobrazbu na vojnim školama, 155 je pripadnika Hrvatske vojske, po jedan polaznik ministarstava unutarnjih i vanjskih poslova i vatrogasne zajednice te 19 polaznika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik poželio je časnicima i dočasnicima sadržajan život u kojem će znati što im je zadatak jer, kako je zaključio, „kad vojnici i policajci ne znaju što im je zadatak i koja su pravila onda je teško“.

„Jako mi je žao što s vama ne mogu biti članovi vaših obitelji jer ova nesreća koja nas je poharala u zadnjih nekoliko mjeseci nikako da stane ali evo kako ja vidim stvari za godinu dana, svijet će biti još povezaniji, isprepleteniji i kompliciraniji nego danas“, kazao je Milanović.

image
Zoran Milanović, Miroslav Tuđman
Bruno Konjevic/Cropix

Ustvrdio je da će njihova uloga kao čuvara hrvatske neovisnosti i cjelovitosti u tom svijetu biti još izazovnija ali nada se mirna i lijepa.

„Demokratska, moderna i civilizirana vlast uvijek vodi računa da štiti ljude i pokazuje koliko je dobra po tome koliko je stalo do njezinih ljudi, koliko u njih ulaže i koliko njihovu misiju čini jasnom, realnom i izvršivom“, poručio je Milanović, dodavši da će u tom smislu učiniti sve da njihovi zadaci u zemlji ali i u inozemstvu budu jasni i da znaju u svakom trenutku što im je činiti.

„Ako odete u inozemstvo u neku od misija, iz jedne smo se povukli, učinit ću sve da točno znate što vam je zadatak i da sudjelujete u vojnim, a ne političkim poslovima, ne u hvatanju osuđenika i optuženika nego isključivo u jasno definiranoj misiji međunarodne vojne suradnje i kolektivne obrane“, poručio je predsjednik.

Također će se, kaže, svjestan svojih ograničenja zalagati za više ulaganja u modernizaciju Hrvatske vojske jer unutar zadanog uvijek može biti više, standardno i manje.

Ustvrdio je da smo okruženi s prijateljskim državama, ali i da nije nužno da smo sa svima jednako dobro i u svakom se trenutku razumijemo jer u ljudskim odnosima pa i u obitelji, a posebno među državama i nacijama postoje trenuci nerazumijevanja.

„Uvjeren sam da ćemo civilizirano, u dijalogu otvorenošću nadmašiti, preći preko njih na miran način i da ćemo sa svojim susjedima surađivati još bolje nego dosad“, rekao je Milanović.

image
Vojarna Petar Zrinski
Bruno Konjevic/Cropix

Uz Milanovića svečanosti su nazočili izaslanik premijera i državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miroslav Tuđman, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj i zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen.

Tomislav Ivić rekao je da su za budući razboj HVU-a stvoreni preduvjeti izglasavanjem Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti.

“Usmjerili smo napore i u poboljšanje te izgradnju nove infrastrukture na HVU-u, primjeri su novoizgrađeni impozantni smještajni objekt Vukovar i obnovljeni sportski tereni, a uz potporu Vlade gradimo i novi kongresni centar. Sveučilište će imati jedan od najmodernijih kampusa čija će infrastruktura pratiti njegov razvoj”, rekao je Ivić.

Zapovjednik HVU-a Pađen: Ova akademska godina bila posebno zahtjevna

Zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen kazao je pak da je ova akademska godina bila posebno zahtjevna zbog pandemije virusa i potresa, što je natjeralo HVU da u najkraćem mogućem roku prilagodi proces izobrazbe i omogući polaznicima da uspješno završe školovanje.

Časničku izobrazbu završilo je 18 polaznika Ratne škole „Ban Josip Jelačić, 40 polaznika Zapovjedno-stožerne škole „Blago Zadro“, 98 polaznika Temeljne časničke izobrazbe i šest vojnih pilota, dok je visoku dočas

Svečanost promocije trebala je biti održana u Vukovaru, no, zbog koronavirusa održana je u Zagrebu zbog čega je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava uputio prosvjedno pismo, tvrdeći da je nasilno preseljena iz Vukovara u Zagreb nakon tri godine.
Milanović je odgovorio novinarima da se on suglasio s time da to bude u Zagrebu, ali da su Penavu mogli pozvati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 10:16