EKSHIBICIJA S PANTOVČAKA

Milanović koketira s jako opasnim trendom, a sve zbog poruke Plenkoviću

Bit će zanimljivo čuti objašenjenje...

Zoran Milanović i Andrej Plenković 

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Prilično je neuobičajena, pa i bizarna, odluka predsjednika Republike Zorana Milanovića prema kojoj će se parlamentarni izbori održati 17. travnja, u srijedu, a ne, kako je uobičajeno, u neku od nedjelja unutar predviđenih zakonskih rokova. Istina, on je dan ranije najavio kako izbori ne moraju biti baš u nedjelju, ali ipak će biti zanimljivo čuti objašnjenje s Pantovčaka kako i zašto su se odlučili za sredinu tjedna sredinom travnja.

Milanovićeva odluka zapravo je poruka Andreju Plenkoviću: Mogu raditi što hoću, a ti se frigaj. Do sada se uglavnom špekuliralo s prve dvije svibanjske nedjelje, 5. i 12., ali nitko od političara ili komentatora nije spominjao neki drugi dan u tjednu. Toga ima i drugdje, evo baš je danas u petak počelo glasanje na predsjedničkim izborima u Rusiji, poznatoj po demokraciji. Ali i Amerikanci će glasati u utorak 5. studenog, kako na predsjedničkim izborima tako i za Kongres SAD-a.

Samo što je ondje uobičajeno glasati u tjednu, kao što je u Hrvatskoj to bilo nedjeljom. Ionako broj građana koji izlaze na izbore opada već dulje od dva desetljeća jer je 3. siječnja 2000. odaziv iznosio 75 posto, a na posljednjim izborima niti 50 posto.

To je opasan trend, a stavljanje izbora u srijedu moglo bi ga dodatno pogoršati. Vlada će morati proglasiti neradni dan, a to baš neće razveseliti firme koje će neočekivano morati prekinuti proizvodnju usred sedmice. Uostalom, izbori se organiziraju u školskim i općinskim ustanovama, koje su nedjeljom prazne, na što je upozorilo Državno izborno povjerenstvo.

Inače, teško je vjerovati da će odabir 17. travnja pomoći ili odmoći, kako HDZ-u tako i opozicijskim koalicijama i strankama. Vladimir Šeks je izbore bio organizirao u ponedjeljak 3. siječnja 2000., s nadom da će tako nešto ušićariti, a HDZ je ipak bio hametice poražen. Ako je Milanović mislio da će ranijim datumom naštetiti HDZ-u, prevario se. HDZ je, što god mislili, najbolje ustrojena stranka u Hrvatskoj, pa ne čudi da je bivša premijerka Jadranka Kosor promptno objavila da ovakva situacija "najviše odgovara AP-u".

Netko možda misli kako nedjeljom vjernici nakon mise odlaze na glasanje, a oni su uglavnom uz HDZ. Ali to je pametno otprilike koliko teorije po kojima ekipa koja ide na skijanje u siječnju glasa za lijevo-liberalne kandidate.

Ovoga puta Plenković i HDZ već su podijelili povišice državnim i javnim službenicima, a ankete ne sugeriraju nekakve bitnije turbulencije među biračima. Pet glavnih stranaka - HDZ, SDP, Most, Možemo!, Domovinski pokret - prema istraživanjima imaju stabilno biračko tijelo i teško je očekivati nekakve dramatične promjene raspoloženja. Iz te perspektive, nedjelja ili srijeda, svejedno je.

Napokon, s obzirom na to da se u predizbornoj kampanji treba očekivati bujica uvreda, možda nije tako loše da sve to završi čim prije. Iako se tek tada može očekivati pravi kraval, budući da Zoran Milanović odlučuje kome će dodijeliti mandat za sastavljanje nove vlade. Sljedećih nekoliko mjeseci neće biti dosadno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:44