STRUKTURA UREDA

MILANOVIĆ KOMPLETIRAO SVOJ TIM: OVO ĆE MU BITI KLJUČNI SURADNICI NA PANTOVČAKU Doznajemo sve detalje predsjednikove kadrovske križaljke

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Prvi radni dan novog predsjednika Republike Zorana Milanovića započeo je telefonskim razgovorom s premijerom Andrejom Plenkovićem. Nekoliko sati poslije premijer je otkrio da je s predsjednikom razgovarao i o sudjelovanju naših vojnika u misiji Odlučna potpora u Afganistanu.

Prema njegovim riječima, dogovorili su se da sljedeći kontingent vojnika ode u misiju u ožujku. “Predsjednik će potpisati tu odluku, a nakon toga ćemo razgovarati o daljnjoj prisutnosti Hrvatske vojske u toj misiji”, otkrio je Plenković.

To je prvi put da je pod znak pitanja stavio naše daljnje sudjelovanje u toj misiji, što bi moglo sugerirati da je u jučerašnjem razgovoru predsjednik bio čvrst u svom poznatom stavu da Hrvatska svoje vojnike treba odmah povući iz te NATO-ove misije. Predsjednik ovdje ima veće ovlasti od premijera jer bez njegova potpisa vojnici ne mogu otići u misiju izvan granice.

Bez crvene odore

Prvi radni dan nastavio se u devet sati pregledom svečanog postroja Počasno-zaštitne bojne na Pantovčaku, koja prvi put nakon petogodišnjeg mandata njegove prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović nije bila u povijesnim, crvenim odorama. Od jutra je bila aktivna i nova službena web-stranica predsjednik.hr koju je izradila ekipa mladih domaćih dizajnera. Nakon prvih radnih sastanaka s najužim timom Milanović je u podne otišao na Mirogoj te zapalio svijeće i položio vijence na spomenik Glas hrvatske žrtve - Zid boli, na grobnicu narodnih heroja te na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Prvi potez novog predsjednika, kako doznajemo, bilo je potpisivanje Odluke o Uredu predsjednika, koja bi trebala već danas stupiti na snagu, a to je i preduvjet za imenovanje dužnosnika i funkcioniranje Ureda. Tako već danas počinju i odluke o imenovanjima. Sam je Milanović jučer rekao da bi mogao imati manje savjetnika u odnosu na prethodnicu jer će neki biti zaduženi za više područja.

Više područja

Jadranka Žarković, koja je izazvala i najviše kontroverzija, tako će biti savjetnica za obrazovanje i socijalnu politiku, možda i za znanost, eventualno i zdravstvo. Ona će, kako doznajemo, biti dužnosnica, a Milanović je jučer i potvrdio da će je imenovati.

Dužnosnici u Uredu bit će i Orsat Miljenić, kao predstojnik Ureda i savjetnik za vanjsku i europsku politiku, glasnogovornik Ureda Nikola Jelić, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, ali dužnosnik će biti i Bartol Šimunić, kao pomoćnik glasnogovornika, što je novina. Na dužnosničke položaje bit će imenovani i pročelnik Kabineta predsjednika, glavni tajnik Ureda i šef protokola. Neki naši sugovornici kažu da bi Mirjam Katulić, dosadašnja glavna tajnica još od doba Ive Josipovića, mogla ostati na svojoj dužnosti, bude li to htjela, a iako se spominjalo da postoji mogućnost da Tina Tödtling ostaje na poziciji šefice protokola, uzet će 6+6 i odlazi s Pantovčaka.

Novina je da će i pomoćnici savjetnika predsjednika biti dužnosnici, što dosad nije bio slučaj. No, iz Ureda uvjeravaju da je to uvedeno samo kao mogućnost, bude li neki savjetnik imao veći resor i potrebu za pomoćnikom, a da u ovom trenutku nitko od potvrđenih savjetnika neće imati pomoćnika. Tako da će Milanović zasad imati manji broj dužnosnika od prethodnice koja ih je imala 11, ali, u konačnici, moguće je da će taj broj biti jednak. - Sigurno neće imati više dužnosnika nego prethodnica - uvjeravaju iz Ureda.

Milanović će imati i posebne savjetnike za područja na koja želi staviti naglasak, poput kulture, zaštite okoliša, energetike, možda i za nove tehnologije. Posebni savjetnik za ekonomiju bit će Velibor Mačkić, posebni savjetnik za zaštitu okoliša bit će Julije Domac, a za kulturu se kao najizglednija posebna savjetnica spominje aktualna intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, koja je za vrijeme Milanovićeve Vlade režirala svečanost ulaska Hrvatske u EU, kao i vojni mimohod u povodu 20. obljetnice Oluje. Imat će i posebnog savjetnika za branitelje, generala Marijana Marekovića.

Objavljena odluka

Odluka o Uredu predsjednika objavljena je jučer u Narodnim novinama. Prema njoj, Ured će biti formiran na način da se ustrojavaju radna tijela, i to kolegij predsjednika, vijeća i povjerenstva. Dužnosnici će biti dio stalnog kolegija, vijeća se osnivaju za izradu stručnih podloga i analiza, a povjerenstva za obavljanje povremenih poslova.

Milanović ima mogućnost dovesti u svoj kabinet ljude od povjerenja, koji mogu biti rukovodeći državni službenici, ali bez raspisivanja natječaja na takozvani revolving door način. Ivana Pušonjić, kako doznajemo, mogla bi tako doći u Kabinet. Detaljniji ustroj bit će definiran Pravilnikom o unutarnjem redu koji Miljenić mora donijeti u roku od 60 dana. Kad je riječ o samom objektu, u Vili Zagorje i dalje će biti samo Ured predsjednika i Ured predstojnika, a u aneksu će se nalaziti ostale službe.

Također, kako doznajemo, osiguranje dosadašnje predsjednice ostaje štititi Milanovića. Predsjednik je jučer rekao i da će se uskoro naći s premijerom kako bi raspravili o čelništvu Sigurnosno-obavještajne agencije. Prema svemu sudeći, on ne bi imao ništa protiv da na čelu SOA-e ostane Danijel Markić, za kojega kaže da je profesionalac.

Žarković slala 2600 učitelja na predavanja Roberta Kopala

- Ne znam na koje zamjerke mislite. Neistina je da je sponzorirala predavanja. Nekome očito smeta. Bit će moja savjetnica, ne ministrica. Dakle, neće odlučivati o resursima i sredstvima. Vodila je Agenciju četiri godine, ima značajno iskustvo u tom području i ne pripada nijednom klanu.

Ne kažem da netko želi njezino mjesto, ali nekome očito smeta - rekao je jučer predsjednik Milanović, potvrdivši da će njegova savjetnica za obrazovanje biti Jadranka Žarković Pečenković, školska psihologinja iz zagrebačke Klasične gimnazije te bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO). Žarković Pečenković na tu je dužnost izabrana u vrijeme dok je Milanović bio premijer, a mandat joj je trajao od 2015. do 2019.

Zanimljivo je da je jučer predsjednik Milanović rekao kako misli “da se ona ne zove Žarković Pečenković, nego samo Žarković”, ali tu pojedinost nismo mogli osobno provjeriti kod buduće savjetnice jer se nije javljala. Učenici Klasične gimnazije u Zagrebu oba su Milanovićeva sina (jedan ju je završio, drugi je pohađa), a Jadranka Žarković dobra je prijateljica Sanje Musić Milanović. Možda nije “sponzorirala”, ali u vrijeme dok je bila ravnateljica AZOO-a ta je ustanova 2016. bila pokrovitelj konferencije “Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti” udruge U ime obitelji te je uvrštena u sustav stručnog usavršavanja nastavnika.

Konferencija je ostala upamćena zbog niza diskriminatornih tvrdnji na račun homoseksualnih osoba i “moćnog LGBT lobija”. Zanimljivo je da je u siječnju lani Agencija suorganizirala konferenciju za 2600 nastavnika “Kreativnost i inovativnost u nastavi”, na kojoj je jedan od voditelja radionica bio Robert Kopal, glavni HDZ-ov analitičar. (Marijana Cvrtila)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 17:34