ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Milanović? Kultura na razini pijanaca, komunikacija na razini divljaštva, doprinos nula‘

Premijer je objasnio kako je došlo do produljenja roka za iskorištavanje bespovratnih sredstava iz EU fonda solidarnosti

Andrej Plenković

 Olivier Hoslet

Premijer Andrej Plenković objasnio je kako je došlo do produljenja roka za iskorištavanje bespovratnih sredstava iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa nakon jučerašnjeg susreta sa šeficom Europske komisije Ursule von der Leyen.

- Ona je razumjela situacija i učinit će sve da se taj rok produlji, politička odluka je donesena, sve ostalo je tehnika. Mislim da će sredstva biti sigurno iskorištena. Bit će dovoljno 16-17 mjeseci da se sredstva konzumiraju unatoč nevjernim tomama i histeriji, rekao je.

Na upit je li Von der Leyen tražila objašnjenje za odgodu roka, odgovorio je:

- Dva su temeljna razloga, imamo pandemiju i progresivnu štetu. Ljudi koji se time bave to razumiju. Viša sila je argument da se ovo riješi. Ne sjećam se da je neki drugi glavni grad bio ovako pogođen, i potres i pandemija, rekao je.

Odgovorio je i na upit zašto su eurozastupnici iz HDZ-a odbili amandman Tonina Picule na izvješće o BiH. Podsjetimo, amandmanom je Picula tažio da se u dokument koji je bio dan zastupnicima na usvajanje unese formulacija kako je u BiH "potrebno nastaviti s ustavnim, političkim i izbornim reformama koje bi preobrazile BiH u djelotvornu, uključivu i potpuno funkcionalnu državu u kojoj bi se jamčila jednakost i demokratska zastupljenost svih njezinih konstitutivnih naroda i građana temeljena na principima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog zastupanja, u skladu s načelima izraženim u prethodnim rezolucijama“.

- Stvar je vrlo jasna, Picula dođe s amanmanom i to u zadnji tren i formulira ga na očajan način gdje se spominje loša, prijeteća uloga regionalnih aktera. Na koga on misli. Imate hrvatskog zastupnika koji je u stanju loše formulirati amandman, pa nisu oko BiH Čile i Japan, nego Hrvatska. Normalno da će biti protiv. Taj amandman je kontraproduktivan i neće pridonijeti rješenju krize.

Komentirao je dvogodišnji mandat predsjednika.

- Ima dvije dimenzije: vanjska politika - štetno i izolirano. Unutarnja politika - toksično, komunikacija na razini verbalnog divljaštva, doprinos bilo kakvom segmentu funkcioniranja Hrvatske - nula, rekao je.

Komentirao je i posljednju izjavu predsjednika Zorana Milanovića o Zvonimiru Frki Petešiću i Peđu Grbinu, vezano za korištenje privilegija. Kada je u pitanju Grbin Milanović je komentirao da se radi o aljkavosti, a što se tiče predstojnika Ureda predsjednika rekao da je riječ o 'sistemskom grabežu i pohlepi'.

- Ako je to sve točno, potvrđuje moju analizu toksičnosti, kultura na razini pijanaca... Bauk je za nas sve rekao da smo razbojnici. Vidim da je danas (Marijana) Puljak nešto lupetala u Saboru, neka se bavi (Bojanom) Ivoševićem, neka ga odvede u radionicu. Oni s političkim centrom nemaju nikakve veze.

- Milanović je govorio da je Zvonko (Frka Petešić) počinio kazneno djelo. Lažno ga je sa optužio, rekao da je kazneno djelo. Ajde sokole, ako je to kazneno djelo, prijavi! Koji je zakon prekršio? Niti jedan propis nije prekršio. Cijela ova priča je hajka orkestrirana od njega i njegovih jataka. Nabacuje smeće u eter ne bi li štetilo meni. Trebao je reći Grbin je bandit, poručio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:11